ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


Παγκόσμιο Συνέδριο Αιολικής Ενέργειας στη Βόννη: Διεθνής στροφή στην αιολική ενέργεια

Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Αιολικής Ενέργειας (WWEA), τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σταθερή αύξηση 20% στις ανεμογεννήτριες που τίθενται σε λειτουργία παγκοσμίως. Η Κίνα είναι η ηγέτιδα δύναμη.

 
Η αιολική ενέργεια κερδίζει συνεχώς ένθερμους υποστηρικτές στη θεωρία αλλά και φανατικούς επενδυτές στην πράξη. Στην Ισπανία και τη Δανία το 20% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από την αιολική. Στη Γερμανία το ίδιο ποσοστό ανέρχεται στο 10%, ενώ ειδικοί εκτιμούν πως θα ανέλθει στο 20-25% περί το 2020. Αυτά είναι μόνο μερικά ενδεικτικά μεγέθη από τον τομέα της αιολικής ενέργειας.

Οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, οι οικονομικές προοπτικές της αιολικής ενέργειας αλλά και γενικότερα το μέλλον των ανανεώσιμων πηγών βρίσκονται στο επίκεντρο αυτή την εβδομάδα στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αιολικής Ενέργειας στη Βόννη (3-5 Iουλίου). Πάνω από 500 επιστήμονες, πολιτικοί και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού χώρου αναμένεται να δώσουν το «παρών», εστιάζοντας στις πράσινες ενεργειακές λύσεις.

Αέρας…ανάπτυξης και αειφορίας

Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Αιολικής Ενέργειας (WWEA), τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σταθερή αύξηση 20% στις ανεμογεννήτριες που τίθενται σε λειτουργία παγκοσμίως. Η Κίνα είναι η ηγέτιδα δύναμη. Το 2011 παρήγαγε πάνω από τις μισές ανεμογεννήτριες που διατέθηκαν στις αγορές, αφήνοντας πίσω ΗΠΑ και Γερμανία. Ωστόσο, η παραγωγή προορίζεται κυρίως για εξαγωγές, αφού μόνο το 3% των ενεργειακών απαιτήσεων της Κίνας καλύπτεται από την αιολική ενέργεια.

Η αιολική ενέργεια συγκεντρώνει σειρά πλεονεκτημάτων. Είναι φιλική προς το περιβάλλον, γεγονός που την κάνει αγαπητή και στους οικολόγους. Επιπλέον είναι και συμφέρουσα. Ο Στέφαν Γκσένγκερ, διευθυτής της WWEA , επισημαίνει πως η τιμή της κιλοβατώρας αιολικής προέλευσης ανέρχεται στα 0,05 έως 0,09 €, γεγονός που την κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή. Αντίθετα, η αντίστοιχη τιμή της κιλοβατώρας από εργοστάσια καύσης άνθρακα, υπολογίζεται στα 0,07 €, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΕ και του γερμανικού υπουργείου Περιβάλλοντος η τιμή αυτή είναι στην πραγματικότητα διπλάσια.

Οι νέες τάσεις στον τομέα


Τα τελευταία χρόνια οι τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα των ανεμογεννητριών είναι ραγδαίες, έχοντας ενισχύσει σημαντικά την απόδοσή τους. Ο ρυθμός ανάπτυξης offshore αιολικών πάρκων είναι ταχύτατος. Η εγκατάσταση και έναρξη της λειτουργίας τους είναι βέβαια ακριβότερη σε σχέση με τα συμβατικά ηλεκτροπαραγωγά εργοστάσια. Τα μακροπρόθεσμα κέρδη ωστόσο φαίνεται να κάνουν τη διαφορά.

Μια άλλη τάση που παρατηρείται διεθνώς, είναι η επένδυση σε μικρές ανεμογεννήτριες τοπικής ή οικιακής εμβέλειας. Αγρότες, μικροί δήμοι, μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και ιδιώτες προτιμούν ολοένα και περισσότερο την εναλλακτική αυτή ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών τους. Οι μικρές ανεμογεννήτριες είναι ιδιαίτερα ελκυστικές και σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες. Οι προβλέψεις για το μέλλον της αγοράς ανεμογεννητριών με μικρή εμβέλεια είναι ήδη θετικές.

Ο Χέρμαν Άλμπερς, πρόεδρος της γερμανικής WWEA, πιστεύει πως το μέλλον της αιολικής ενέργειας βρίσκεται στα χέρια των τοπικών κοινωνιών. Ο ίδιος είναι αγρότης και δραστηριοποιείται στον τομέα ήδη από τη δεκαετία του 1990. Μαζί με συναδέλφους του έχει δημιουργήσει σειρά αιολικών πάρκων στη Γερμανία. «Πλέον έχουμε τη γενική αποδοχή τόσο από την τοπική πολιτική ηγεσία όσο και από την πλευρά των αγροτών. Συχνά αποτελούμε επενδυτικό παράδειγμα για την πλειοψηφία των πολιτών στις τοπικές κοινωνίες. Έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν κι αυτοί τα μακροπόθεσμα οφέλη» είπε στη DW που σημειωτέον είναι χορηγός επικοινωνίας του συνεδρίου. H συνέχεια στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αιολολικής Ενέργειας…

 
Νέα έρευνα αποκαλύπτει την ανθρώπινη στάση έναντι της κλιματικής αλλαγής
Πρωταθλητές στην άρνηση οι Αμερικανοί, ακολουθούν οι κάτοικοι της βόρειας Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής...
15.09.2019, 19:37
Χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν πράσινα αυτοκίνητα στην έκθεση της Φρανκφούρτης
Η συντριπτική πλειονότητα των διαδηλωτών έφτασε στην έκθεση με ποδήλατα.
14.09.2019, 20:58
Ομορφαίνει η Φωκίωνος Νέγρη με συντονισμένη παρέμβαση του Δήμου Αθηναίων
Συντονισμένη δράση στον ιστορικό πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες ο Δήμος...
14.09.2019, 13:38
Το Όλοι μαζί μπορούμε και η Αντιπροσωπεία της ΕΕ καθαρίζουν τις θάλασσες
Φέτος το φθινόπωρο, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, το «Όλοι μαζί μπορούμε» και … τα...
14.09.2019, 10:00
Κλείσιμο τριών λιγνιτικών μονάδων τον Ιούνιο σχεδιάζει η κυβέρνηση
Θεωρούνται ιδιαίτερα ρυπογόνες και ασύμφορες.
13.09.2019, 21:17
Μέρκελ προς αυτοκινητοβιομηχανίες: Επενδύστε σε πιο καθαρά αυτοκίνητα
Ηράκλειος άθλος οι στόχοι που έχει θέσει η Γερμανία για την προστασία του περιβάλλοντος, δήλωσε η καγκελάριος.
13.09.2019, 18:02
Παράταση για το Εθνικό Κτηματολόγιο
Παράταση δίνεται για την κατάθεση των δηλώσεων στο εθνικό Κτηματολόγιο σε περισσότερες από 15 περιφεριακές...
13.09.2019, 12:09
Η γερμανική κυβέρνηση θα ποινικοποιήσει το upskirting
Η Αγγλία και η Ουαλία ποινικοποίησαν φέτος την πρακτική αυτή, ενώ η Γαλλία είχε λάβει επίσης μέτρα προς...
12.09.2019, 20:24
Αυθαίρετα τα κτήρια που δεν διευκολύνουν ΑΜΕΑ, ποινές για το Κτηματολόγιο
Πρόστιμα για όσους αδιαφορούν για την δήλωση ακινήτων στο κτηματολόγιο και κήρυξη αυθαίρετων κτηρίων για...
12.09.2019, 20:10
Στην Περιφέρεια Αττικής πηγαίνει η διαχείριση του Πάρκου Τρίτση
Στόχος η διασφάλιση κρατικής χρηματοδότησης.
12.09.2019, 19:52

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 27  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.