ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


H κλιματική αλλαγή απειλεί τις πόλεις

Κλιματολόγοι προειδοποιούν ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες, ξηρασίες, κύματα καύσωνα θα ενταθούν. Κλιματική αλλαγή και υπερπληθυσμός οι προκλήσεις του μέλλοντος για τις πόλεις

 
Ακούγεται σαν σενάριο από ταινία του Χόλιγουντ: η Wall Street πρέπει να εκκενωθεί καθώς υπάρχει προειδοποίηση για τυφώνα. 370.000 άνθρωποι πρέπει να εγκαταλείψουν άμεσα το Μανχάταν. Ο υπόλοιπος κόσμος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα. Κι όμως, όλα αυτά έγιναν τον Αύγουστο του 2011 παρ’ ολίγον πραγματικότητα όταν ο τυφώνας Irene κατευθυνόταν προς τη Νέα Υόρκη.

Η αμερικανική μεγαλούπολη είχε προετοιμαστεί ήδη για την επαπειλούμενη καταστροφή. Το μετρό θα έκλεινε, προβλέφθηκε γενική διακοπή ρεύματος ενώ οι κάτοικοι του Μανχάταν θα έπρεπε να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Τελικά οι δυσοίωνες προβλέψεις δεν επιβεβαιώθηκαν και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ ήρε την προειδοποίηση.

Αύξηση ακραίων καιρικών φαινομένων

Παρόλα αυτά οι περισσότερες μεγαλουπόλεις ανά τον κόσμο θα πρέπει να προετοιμαστούν για παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες, ξηρασίες, κύματα καύσωνα θα ενταθούν στο άμεσο μέλλον, διαπιστώνεται στην λεγόμενη έκθεση SREX (Special Report on Managing the Risks of Extreme Events and Disasters to Advance Climate Change Adaptation). H έκθεση δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα από την Διακυβερνητική Επιτροπή του Ο.Η.Ε. για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) και παρουσιάστηκε στη Διάσκεψη του Διεθνούς Συνδέσμου Πόλεων ICLEI που πραγματοποιήθηκε στη Βόννη. Οι ειδικοί κάλεσαν όλα τα έθνη του κόσμου να λάβουν προληπτικά μέτρα καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος μελλοντικών καταστροφών λόγω της αλλαγής του κλίματος.

Εάν δεν αναληφθεί άμεσα δράση και δεν περιοριστεί δραστικά η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, τότε, σύμφωνα με τους ειδικούς, η θερμοκρασία στη Γη θα αυξηθεί μέχρι το τέλος του αιώνα κατά τέσσερις έως έξι βαθμούς Κελσίου. Η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεπάγεται περισσότερους και ισχυρότερους τυφώνες αλλά και αύξηση της στάθμης των θαλασσών. Η εξέλιξη θα ήταν εφιαλτική εάν αναλογιστεί κανείς ότι τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Συνέπειες της αύξησης της στάθμης

Όσον αφορά το ερώτημα πόσο ακριβώς θα αυξηθεί η στάθμη των θαλασσών, οι απόψεις των ειδικών διίστανται. Βέβαιο θεωρείται ότι θα αυξηθεί περισσότερο από ότι αναμένετο. «Είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα περιοριστεί στο ένα μέτρο, αλλά ότι θα ξεπεράσει τα δυο μέτρα μέχρι το 2100», εκτιμά ο Γιορν Μπίρκμαν από το Πανεπιστήμιο της Βόννης. Η αύξηση αυτή αφορά τεράστιες εκτάσεις πόλεων σε όλο τον κόσμο. Το ερώτημα είναι, όπως τονίζει ο ειδικός, «πού θα πάνε τα εκατομμύρια των ανθρώπων όταν θα ανέβει η στάθμη. Δεν πρόκειται για κάτι που θα φύγει μετά από δυο μέρες!»

Ο ειδικός υπογραμμίζει ότι οι πόλεις θα πρέπει να επενδύουν σήμερα όχι μόνον στην προστασία του κλίματος αλλά και στην πολιτική προστασία. Οι πλημμύρες δεν είναι όμως ο μοναδικός κίνδυνος για τις πόλεις. Μπορεί να απειληθούν επίσης από ξηρασίες και καύσωνες. Στο Λονδίνο, όπως λέει ο ειδικός, αντιμετώπιζαν παλαιότερα τις πλημμύρες ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Σήμερα υπ΄ αριθμόν ένα κίνδυνος στη βρετανική πρωτεύουσα θεωρούνται οι ξηρασίες.

Τεράστιο κόστος

Τέτοια προληπτικά μέτρα όμως κοστίζουν και πολλές μεγαλουπόλεις είναι ήδη υπερχρεωμένες. Παρότι τα 2/3 των ανθρώπων σήμερα ζουν σε πόλεις, τα έσοδα των πόλεων είναι περιορισμένα. «Η αλήθεια είναι ότι από κάθε δολάριο φορολογικών εσόδων, μόλις 8 σεντ καταλήγουν στα ταμεία των πόλεων», λέει ο επικεφαλής του Διεθνούς Συνδέσμου Πόλεων Ντέιβιντ Κάντμαν. Ο ίδιος προτείνει να διοχετευθεί ένα μεγαλύτερο μέρος των περιφερειακών και εθνικών κονδυλίων στις πόλεις.

Παράλληλα με τη Διάσκεψη του ICLEI πραγματοποιήθηκε στη Βόννη και προπαρασκευαστική σύνοδος ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του χρόνου στο Κατάρ. Η επίτευξη λύσεων και η σύναψη συμφωνιών για την προστασία του κλίματος σε διεθνές επίπεδο είναι όμως κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση, όπως έδειξε και η Σύνοδος της Κοπεγχάγης. Δυστυχώς όμως, όπως τονίζουν οι ειδικοί, δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου. Οι πόλεις δεν μπορούν να περιμένουν τις αποφάσεις της διεθνούς πολιτικής, πρέπει να δράσουν άμεσα και επί τόπου, καθώς ήδη το 2020 θα βιώσουν τις πρώτες άμεσες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, εκτιμά ο Ντέιβιντ Κάντμαν και συμπληρώνει: «Τότε δεν θα μπορούμε πλέον να ελέγχουμε τις εξελίξεις, η φύση θα τις καθορίζει, η φύση θα εκδικηθεί με τον δικό της τρόπο».

 
Η μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη κοστίζει 1000 δολάρια ανά κάτοικο
Το να τηρηθούν οι στόχοι της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα θα στοίχιζε 1000 δολάρια τον χρόνο κι ανά...
23.08.2019, 21:35
Κολυμπώντας με χιλιάδες μέδουσες.Θα το τολμούσατε;
23.08.2019, 13:15
Το μέλλον της Γης εξαρτάται από το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας (pics)
Η πόρτα του "ψυγείου" της γης έχει μείνει ανοιχτή με αποτέλεσμα το λιώσιμο των πάγων και τη στάθμη της...
22.08.2019, 21:16
Ηράκλειο: Εθελοντικές ομάδες καθάρισαν την παραλία Καρτερού
Όταν ενώνονται ομάδες για καλό σκοπό, αυτό που μπορούν να καταφέρουν, είναι σημαντικό, λένε τα ίδια τα μέλη...
22.08.2019, 19:27
Κιάτο: Δύτες βούτηξαν στο λιμάνι και ψάρεψαν… χαλιά και στάμνες (pics)
Το αποτέλεσμα της κατάδυσης σε 50 λεπτά έφερε στην επιφάνεια 400 κιλά απορριμμάτων από το βυθό!
22.08.2019, 14:09
Καταστρέφεται ο πνεύμονας του πλανήτη: Επιτάχυνση αποψίλωσης του Αμαζονίου
Η ανεξέλεγκτη υλοτόμηση καθώς και η συστηματική μετατροπή της ζούγκλας του σε βοσκότοπους και καλλιεργήσιμες...
22.08.2019, 13:12
«Ελληνικοί» σκελετοί βρέθηκαν στην μυστηριώδη Λίμνη των Νεκρών στα Ιμαλάια
Εντυπωσιακά ευρήματα νέας έρευνας που εξέτασε μέρος των εκατοντάδων σκελετών που βρίσκονται σε υψόμετρο...
22.08.2019, 13:11
Ο Αμαζόνιος φλέγεται-Ο Μπολσονάρο κατηγορεί τις περιβαλλοντικές οργανώσεις
Χωρίς να παρουσιάσει στοιχεία ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαϊρ Μπολσονάρο κατηγορεί τις Μη Κυβερνητικές...
21.08.2019, 18:58
Σκουπίδια και μπάζα γέμισαν τους δρόμους στην Σαλαμίνα (Vid+pics)
Ντροπιαστικές εικόνες στην Σαλαμίνα με κάδους που έχουν ξεχειλίσει από σκουπίδια και μπάζα εν μέσω θέρους...
21.08.2019, 17:07
Απαγόρευση πώλησης πλαστικών μπουκαλιών στο αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο
Η απαγόρευση της πώλησης πλαστικών μπουκαλιών νερού τέθηκε χθες, Τρίτη, σε ισχύ στο Διεθνές Αεροδρόμιο του...
21.08.2019, 13:53

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 28  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.