Αποτυπώθηκαν οι αυθαιρεσίες στη Μύκονο (φωτό)

Σε ένα τόμο 800 σελίδων που παραπέμπεται στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρο Ρακιτζή και στην Ειδική Γραμματέα Περιβάλλοντος, Μαργαρίτα Καραβασίλη περιλαμβάνονται εκατοντάδες αυθαίρετες κατασκευές που εντοπίστηκαν στη Μύκονο, μετά απο τη διασταύρωση δορυφορικών εικόνων που ελήφθησαν πριν και μετά την 28η Ιουλίου του 2011.

Ανάμεσα στις αυθαιρεσίες που εντοπίστηκαν συμπεριλαμβάνονται ανεγέρσεις νέων κτιρίων αλλά και επεκτάσεις και προσθήκες σε υφιστάμενα.

Επίσης απο τη σύγκριση των δορυφορικών εικόνων εντοπίστηκαν και αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν μεν πριν την 28η Ιουλίου του 2011, δεν έχουν όμως υπαχθεί ακόμη στη ρύθμιση αυθαίρετων, η οποία παρατάθηκε έως τις 30 Ιουνίου.

Αν και προβλέπεται ότι με βάση τα στοιχεία, που προέκυψαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα αυτοψίες για να καταγράψουν λεπτομερώς την κατάσταση προκείμενου στη συνεχεία να ξεκινήσουν οι κατεδαφίσεις για πολλά απο τα αυθαίρετα, αυτή τη στιγμή η δύναμη των επιθεωρητών που μπορούν να ασχοληθούν με πολεοδομικές παραβάσεις ανέρχεται σε μόλις 3 άτομα ενω η τοπική πολεοδομία δεν έχει κινητοποιηθεί.

Επίσης αν και έχει δημιουργηθεί το Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης στο οποίο έχουν ενταχθεί 6.000 ιδιώτες μηχανικοί, μετά απο σχετική εκπαίδευση και πιστοποίηση, οι οποίοι θα μπορούσαν να κάνουν ελέγχους, δεν έχει σταλεί στις κατά τόπους πολεοδομίες απο το υπουργείο σχετική εγκύκλιος, γεγονός που τους καθιστά ανενεργούς.

Μέχρι στιγμής 1,5 μήνα πριν τη λήξη της ρύθμισης αυθαίρετων, ο αριθμός των δηλώσεων που έχουν εισαχθεί στο σύστημα φθάνει τις 327.000 ενώ έχουν καταχωρηθεί 133.000. Τα αναμενόμενα έσοδα είναι 2 δις ευρώ ενώ έχουν εισπραχθεί 473 εκατομμύρια ευρώ.

Δείτε φωτογραφίες πριν και μετά...



 


 

 



 












Πηγή: Κατερίνα Χριστοφιλίδου