ΥΠΕΚΑ: Νέες αλλαγές στο Νέο Οικοδομικό Κανονισμό

Για άλλη μια φορά, με σειρά αλλαγών επέστρεψε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για το Νέο Οικοδομικό κανονισμό, ο οποίος δίνει ως μπόνους ένα ολόκληρο υπόγειο όροφο σε ξενοδοχεία που επιθυμούν να εγκαταστήσουν γυμναστήρια, σάουνες και αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, χωρίς αυτός ο όροφος να προσμετράται στο συντελεστή δόμησης του κτιρίου.

Το ίδιο μπόνους, του υπόγειου ορόφου, παρέχεται και σε κτίρια μικτής χρήσης, όπου στο ισόγειο λειτουργούν εμπορικές χρήσεις, έτσι ώστε να δημιουργούνται, εκτός συντελεστή δόμησης, υπόγειοι χώροι στάθμευσης.

Οι ιδιοκτήτες οικοπέδων είναι δυνατό, υπό προϋποθέσεις να λαμβάνουν συνολικά μέχρι 25% περισσότερο συντελεστή δόμησης, που μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν καθ ύψος, μειώνοντας το ποσοστό κάλυψης του οικοπέδου.

Συγκεκριμένα:

1)Δίνεται κίνητρο ποσοστιαίας αύξησης συντελεστή δόμησης καθ’ ύψος κατά 10% υπό τον όρο ότι μειώνεται αντίστοιχα η κάλυψη του οικοπέδου κατά 10%,

2)ο συντελεστής αυξάνεται κατά 15% εάν μειωθεί η κάλυψη του οικοπέδου κατά 15% και αποσυρθεί παλιό κτίριο,

3)ενώ ο συντελεστής αυξάνεται κατά 20% στην περίπτωση που μειωθεί η κάλυψη αντίστοιχα του οικοπέδου κατά 20% και αποδοθεί σε δημόσια χρήση ο αδόμητος χώρος του υπόλοιπου οικοπέδου.

4)Τέλος ο συντελεστής δόμησης μπορεί να αυξηθεί μέχρι 25% εάν η μείωση της κάλυψης του οικοπέδου φθάσει το 25% από το επιτρεπόμενο και αποδοθεί σε δημόσια χρήση το ελεύθερο τμήμα του οικοπέδου και έχει αποσυρθεί προηγουμένως από το συγκεκριμένο οικόπεδο παλιό κτίριο.

Σε οικόπέδα 4 στρεμμάτων, που αποδίδεται σε δημόσια χρήση το 100% του ακάλυπτου χώρου του, τότε δίνεται επιπλέον κίνητρο αύξησης της επιτρεπόμενης δόμησης μέχρι 35% με προσθήκη καθ ύψος μέχρι 30% πάνω από το επιτρεπόμενο της περιοχής.

Το μέγιστο ύψος μια οικοδομής καθορίζεται, πλέον, στα 32 μέτρα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες αλλαγές, οι ανοιχτοί εξώστες και ανοιχτοί ημιυπαίθριοι χώροι δεν προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης μόνο στην περίπτωση που η επιφάνεια τους δεν υπερβαίνει το 40% της επιφάνειας που επιτρέπεται να δομηθεί στο οικόπεδο.

Στην τελευταία αναθεώρηση του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού αλλάζει για τρίτη φορά ο ορισμός του ανοιχτού ημιυπαίθριου χώρου, ο οποίος πλέον ορίζεται ως ο στεγασμένος μη θερμαινόμενος χώρος του οποίου το ανοιχτό τμήμα έχει μήκος που ισούται (ή είναι μεγαλύτερο) του 35% του συνολικού περιγράμματος του ανοιχτού ημιυπαίθριου χώρου.

Επίσης στο νέο κείμενο διευκρινίζεται ότι επιτρέπεται, χωρίς να χρειάζεται έκδοση νέας άδειας δόμησης, η αλλαγή χρήσης σε χώρους που τους έχει χορηγηθεί άδεια δόμησης για άλλη χρήση, αρκεί η νέα χρήση να καλύπτεται από τις πολεοδομικές διατάξεις και παράλληλα να καλύπτονται και οι προϋπόθέσεις της νέας χρήσης.

Τέλος προβλέπεται ότι για τη διατήρηση αποκατάσταση ανάδειξη παραδοσιακών οικισμών επιτρέπεται η αναθεώρηση ισχύοντος ρυμοτομικού σχεδίου ακόμη και εάν αυτό προϋποθέτει τη μείωση της επιφάνειας των κοινόχρηστων χωρών του.
Πηγή: Κατερίνα Χριστοφιλίδου