Προς απαγόρευση της δόμησης στην Καλντέρα της Σαντορίνης

Με καθυστέρηση δεκαετιών το ελληνικό κράτος διαπίστωσε, ότι η δαιδαλώδης πολεοδομική νομοθεσία και η έλλειψη ελέγχων δημιούργησαν τετελεσμένα υπέρ-δόμησης στα ελληνικά νησιά ακόμη και στη Σαντορίνη που αποτελεί παγκόσμιο τουριστικό προορισμό.

Με Προεδρικό Διάταγμα που επεξεργάζεται το ΥΠΕΚΑ απαγορεύεται ρητά η δόμηση στην Καλντέρα, στην οποία πλέον επιτρέπονται μόνο έργα αντιστήριξης, κοινής ωφέλειας (μονάδες αφαλάτωσης, τελεφερίκ, διαχείριση απορριμμάτων) και συντήρησης υφισταμένων κτιρίων.

Στις λοιπές περιοχές της Θήρας επιβάλλονται περιορισμοί. Έτσι προκειμένου να θεωρηθούν άρτια και οικοδομήσιμα τα νέα οικόπεδα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 8 στρέμματα και η επιτρεπόμενη δόμηση ορίζεται στα 200 τετραγωνικά ,ενώ αν πρόκειται για τουριστικά καταλύματα και κατασκηνώσεις, στην ενδοχώρα η αρτιότητα ορίζεται στα 10-15 στρέμματα αντίστοιχα.

Κατά παρέκκλιση, επιτρέπεται η δόμηση σε υφιστάμενα οικόπεδα 4 στρεμμάτων, όπου η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση για κατοικία είναι 150 τετραγωνικά.

Επίσης το ΠΔ απαγορεύει τη δόμηση σε γη που έχει χαρακτηριστεί υψηλής παραγωγικότητα και οι ιδιοκτήτες λαμβάνουν επιδότηση για καλλιέργεια, αμπελιού, φακής, φάβας, ντομάτας κτλ.

Τέλος για την ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης δίνεται η δυνατότητα κατασκευής υπόσκαφων κτιρίων σε όλες τις περιοχές πλην της Καλντέρας, τα οποία επιτρέπεται να έχουν μόνο μία ανοιχτή όψη, Ο αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΚΑ, Νίκος Σηφουνάκης , ισχυρίζεται ότι αυτή η ρύθμιση θα δώσει κίνητρο για την μείωση της αυθαίρετης δόμησης.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για τις πρόσφατες αυθαιρεσίες που διαπίστωσε η τηλεόραση του ΣΚΑΪ στη Σαντορίνη, διαβεβαίωσε ότι η πολεοδομία δεν θεώρησε νέες άδειες δόμησης , κατά το διάστημα ισχύος της αναστολής έκδοσης αδειών, αλλά, ως όφειλε δεχόταν τα αιτήματα των πολιτών και τα πρωτοκολλούσε ανεξαρτήτως θετικής ή αρνητικής απάντησης.

Ωστόσο, ο κ. Σηφουνάκης πέταξε το "μπαλάκι" της αρμοδιότητας των πολεοδομικών ελέγχων στο Υπουργείο Εσωτερικών αφού οι πολεοδομίες ανήκουν πλέον στους Δήμους.

Τέλος δήλωσε ότι το ΥΠΕΚΑ δεν θα δεχθεί να ενταχθούν στη ρύθμιση αυθαιρέτων κατασκευές που ξεκίνησαν μετά τον Ιούλιο του 2011 και προανήγγειλε κύμα ελέγχων από το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, ξεκινώντας από τη Μύκονο όπου ήδη έχουν διαπιστωθεί τέτοιες περιπτώσεις και δεν θα τους επιτραπεί να ενταχθούν.
Πηγή: skai.gr