Κλείσιμο

«Πράσινο» για δεκάδες επενδύσεις

Περιβαλλοντικούς όρους για δεκάδες επενδύσεις, αρκετές εκ των οποίων είχαν για μεγάλο διάστημα παραμείνει «παγωμένες» λόγω διοικητικών και άλλων εμποδίων, υπέγραψε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να ενθαρρύνει την επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Οι επενδύσεις αφορούν μεταξύ άλλων εγκαταστάσεις ανανεώσιμων και συμβατικών πηγών ενέργειας με την έγκριση λιγνιτικών σταθμών σε Πτολεμαΐδα και Φλώρινα, οδικά έργα υποδομών (όπως η σύνδεση Αιγίου με Εθνική οδό Αθήνας - Πάτρας, τμήματα οδικού δικτύου στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο), εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και διαχείριση απορριμμάτων στο Τεμπλόνι της Κέρκυρας (όπου έχουν καταγράφει σφοδρές αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία).

Δόθηκε επίσης άδεια εκμετάλλευσης ορυκτού πλούτου σε διάφορες περιοχές (Σιδηρονικελίου στη Μεσσαπία της Ευβοίας, λατομεία μαρμάρου στη Θάσο, υπόγεια εκμετάλλευση βωξίτη στους Δελφούς, έρευνα κοιτασμάτων βωξίτη στην Άμφισσα, εκμετάλλευση αργίλου στην Αρκαδία, εκμετάλλευση αδρανών υλικών στο Κιλκίς και στον Έβρο, εκμετάλλευση μπετονίτη και περλίτη στη Μήλο, λατομεία σχιστολιθικών πλακών στο νότιο Πήλιο και στην Ηγουμενίτσα).

Περιβαλλοντικοί όροι εγκρίθηκαν και για την κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων με συνολική δυναμικότητα 2.000 κλινών σε Έβρο, Πύλο, Ρόδο και Κρήτη αλλά και στη δημιουργία παραθεριστικών οικισμών σε Εύβοια και Ροδόπη.

Τέλος εγκρίθηκε η εγκατάσταση μονάδας παραγωγής τσιμεντοπροϊόντων στο Ρέθυμνο, αλλά και αύξηση δυναμικότητας εγκαταστάσεων επεξεργασίας αλουμινίου στη Βοιωτία.

Σημειώνεται πως για ορισμένες από τις επενδύσεις που εγκρίθηκαν, έχουν εκδηλωθεί στο παρελθόν έντονες αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες αλλά και από περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Πηγή: Κατερίνα Χριστοφυλίδου