Πυρκαγιά στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα

Μεγάλη πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη στη Βόρεια Ελλάδα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στο όρος Κούλα.

Η φωτιά καιει πυκνή βλάστη και σε υψόμετρο που ξεπερνά τα 1000 μέτρα. Η περιοχή είναι δύσβατη και δεν μπορούν να προσεγγίσουν εύκολα επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις της Ελλάδας ενώ έχουν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες από την πλευρά της Βουλγαρίας.

Οι πολίτες που κατοικούν κοντά στα σύνορα ανησυχούν επειδή έχουν καεί αγροτικά κτίσματα, ενώ η φωτιά είναι κοντά στο χωριό Δημάριο του νομού Ξάνθης. 

Όπως τονίζει στο Σκάι ο προιστάμενος πολιτικής προστασίας της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας Θράκης Κώστας Κοκκολάκης, "η φωτιά είναι έρπουσα και δεν εμφανίζει φλόγα παρά μόνο καπνό. Επίσης εκδηλώνεται μέσα σε ρεματιές και δεν μπορούν να φτάσουν πυροσβέστες με οχήματα. 

Όπως υποστηρίζει " οι ιδιαιτερότητες αυτές καθιστούν ανώφελη τη χρήση των πυροσβεστικών αεροσκαφών καναντέρ, τα οποία επιχείρησαν στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας αλλά ανεπιτυχώς. Παράλληλα, σημειώνει, ότι τα συγκεκριμένα μέρη είναι και αρκετά επικίνδυνα για την ασφάλεια των ίδιων των αεροσκαφών και των χειριστών".

Δασολόγοι της Ξάνθης αναφέρουν ότι η παρατεταμένη ανομβρία ήταν και το φαινόμενο που ευνόησε την εκδήλωση της πυρκαγιάς με την συσσώρευση των φυλλωμάτων και της βιομάζας στο έδαφος.

Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου