Σπίτια από μπαμπού: Η νέα μόδα στις κατασκευές (βίντεο)

Κατά καιρούς έχουμε δει σπίτια φτιαγμένα από άχυρα ή από λάσπη, αλλά η νέα τάση είναι τα σπίτια από μπαμπού. Και όταν λέμε σπίτια, δεν εννοούμε καλύβες, αλλά κατασκευές χιλιάδων τετραγωνικών. Γιατί το μπαμπού είναι φιλικό «πράσινο» υλικό, φθηνό και ιδιαίτερα ανθεκτικό, ακόμα και σε ακραίες συνθήκες.

Για του λόγου το αληθές, ένα τριώροφο κτίριο 15.000 τμ που κατασκευάζεται στο Μπαλί, με μοναδικό υλικό το μπαμπού και θα λειτουργήσει από τον Ιανουάριο του 2012 ως εργοστάσιο σοκολάτας.

Για χρόνια η χρήση μπαμπού περιορίστηκε στην κατασκευή επίπλων, όμως οι ιδιότητές του μπορούν να το πάνε πολύ παραπέρα. Όπως εξηγεί ο συνιδιοκτήτης του Εργοστασίου Φρέντερικ Σίλινγκ, «το μπαμπού ως υλικό κατασκευής είναι από τα φιλικότερα στον κόσμο. Αναπτύσσεται πολύ γρήγορα, είναι πάρα πολύ ανθεκτικό και δουλεύεται πολύ εύκολα».

Επιπλέον τα μπαμπού μεγαλώνουν πολύ γρήγορα. Μέσα σε 5 χρόνια έχουν γίνει πολύ ανθεκτικά αλλά και εύκαμπτα ώστε να χρησιμοποιηθούν ως δομικά υλικά. Ωστόσο υπάρχουν και περιορισμοί καθώς είναι ιδανικά για χώρες του ισημερινού και όχι για βορειότερες περιοχές.

Πάντως, στο Μπαλί η χρήση του μπαμπού είναι πλέον αρκετά διαδεδομένη και στα δημόσια κτίρια, όπως τα σχολεία.

Παρά τους γεωγραφικούς περιορισμούς στη χρήση του το μπαμπού αντέχει ακόμη και σε ακραίες συνθήκες. Το πρόβλημα είναι πως οι αρχιτέκτονες, χρησιμοποιώντας μπαμπού δεν μπορούν να σχεδιάσουν πάντα ίσιες γραμμές, όπως θα έκαναν σε ένα συμβατικό κτίριο.

Πηγή: skai.gr