Ο Ελαιώνας περιμένει τη φροντίδα μας

Ο ΣΚΑΪ από τις 28 Αυγούστου ξεκίνησε καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την περιοχή του Ελαιώνα. Ο ιερός χώρος των αρχαίων Ελλήνων, εκεί όπου φύτρωσαν τα δένδρα της ελιάς με τη βοήθεια της θεάς Αθηνάς, σήμερα είναι παραμελημένος, γεμάτος σκουπίδια με συνεχή υποβάθμιση και βιομηχανική εκμετάλλευση.

Μέσα από τις ραδιοφωνικές εκπομπές, με παρουσιαστή τον Άρη Πορτοσάλτε, με ρεπορτάζ και καταθέσεις απόψεων ανθρώπων, που έχουν ασχοληθεί με τον «Ελαιώνα», παρουσιάζουμε την ιστορική του αξία, αλλά και το σύγχρονο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στη ζωή των Αθηναίων.

Ο Ελαιώνας, έκτασης 9 χιλιάδων στρεμμάτων, περιμένει τη φροντίδα μας.

ΛΗΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Ο ΣΚΑΪ, παράλληλα με την ανάδειξη της ιστορικής αξίας της περιοχής του Ελαιώνα, διοργάνωσε διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα το «δένδρο της ελιάς». Όσοι έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό θα ενημερωθούν μέσω του ΣΚΑΪ αλλά και του elaionas.skai.gr για τα αποτελέσματα της κριτικής επιτροπής. H κριτική επιτροπή απαρτίζεται από τους: Χρύσα Βέργη, ζωγράφο, Γρηγόρη Αντωνιάδη, Communications and Media Director Unilever Hellas και Νίκο Τσιμούρη, Art Director της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ. Ως έπαθλο στους τρεις πρώτους θα δοθεί το «λάδι της χρονιάς» (25 λίτρα στον καθένα). Πέραν των τριών πρώτων νικητών, οι επόμενοι είκοσι θα λάβουν δώρο για τη συμμετοχή τους από ένα 2L Άλτις Παραδοσιακό. Η τελετή βράβευσης των νικητών φωτογραφίας, με θέμα το ελαιόδεντρο, θα πραγματοποιηθεί στη Βίλα «Ελαΐς» στον προαύλιο χώρο του εργοστασίου της Ελαΐς, στη λεωφόρο Πειραιώς 74.

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟΝ «ΕΛΑΙΩΝΑ» ΣΤΙΣ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Ο ΣΚΑΪ πραγματοποίησε την πρώτη ξενάγηση στην περιοχή του Ελαιώνα στις 11 Σεπτεμβρίου. Η δεύτερη θα γίνει την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου. Το σημείο συνάντησης των συμμετεχόντων στην ξενάγηση είναι το Σύνταγμα επί της οδού Φιλελλήνων (στο parking).

Τα λεωφορεία θα ξεκινήσουν στις 10.15 το πρωί και θα κατευθυνθούν προς τον Ελαιώνα. Πρώτη στάση, στην συμβολή της οδού Σπύρου Πάτση με την οδό Αγίου Πολυκάρπου, απέναντι από τον Ιερό Ναό Αγίας Μαρκέλλας. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τη διαδρομή Αγίου Πολυκάρπου - αριστερά στην οδό Αγίας Άννης - όπου θα συναντήσουν τον Άγιο Νικόλαο το Φτωχό, το μνημείο Σέκερη και το Κοκαλάδικο.

Στη συμβολή με την οδό Ορφέως, απέναντι από τον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος, θα στρίψουν αριστερά και θα συναντήσουν τον Ιερό Ναό Αγίας Ζώνης και στη συνέχεια το ρέμα του Προφήτη Δανιήλ. Στη συμβολή με την οδό Αμφιπόλεως, θα στρίψουν δεξιά προς Πέτρου Ράλλη και θα μπορέσουν να δουν τον καταυλισμό των Ρομά. Εκεί θα συναντήσουν και την Παναγία Πλατανά. Βγαίνοντας και πάλι στην Πέτρου Ράλλη και στρίβοντας στην οδό Σαλαμινίας, θα δουν την παλιά και νέα Αγία Άννα.

Ακόμη, θα δουν τη Rolco και το πάρκο του Ρέντη. Στη συνέχεια, θα φτάσουν στην Αγία Παρασκευή, μια παραδοσιακή γειτονιά με ελιές, που τις μαζεύουν οι γείτονες κάθε χρόνο. Γυρνώντας και πάλι στην Πέτρου Ράλλη -μέσω της οδού Σαλαμινίας- θα φτάσουν στον Άγιο Στέφανο, τον προστάτη του γάμου, όπου οι γυναίκες προσέφεραν τα στέφανά τους. Φεύγοντας μέσω της Πέτρου Ράλλη θα δουν το κτήμα Μερκάτη και από την Ιερά Οδό θα φτάσουν στα ΤΕΙ Πειραιά, όπου υπάρχει το Βυζαντινό εκκλησάκι και ο ελαιώνας.

Στη συνέχεια, μέσω της Ιεράς Οδού, θα φτάσουν στο Βοτανικό Κήπο, όπου η ξεναγός κυρία Βαλιανάτου παίρνει το λόγο! Εκεί, οι εκπρόσωποι της Ελαΐς θα δώσουν τα αναμνηστικά δώρα στους ακροατές και τα λεωφορεία θα επιστρέψουν και πάλι στο Σύνταγμα.
Πηγή: skai.gr