Κατασκευές στο βουνό του δήμου Επιδαύρου

Ακριβώς απέναντι από το λιμάνι της Αρχαίας Επιδαύρου στην πλευρά του βουνού οι κάτοικοι βλέπουν εδώ και αρκετούς μήνες να γίνονται κατασκευές. Από το δήμο της Επιδαύρου μας αναφέρουν ότι γίνονται για παραθεριστικές κατοικίες και έχουν μια υπέροχη θέα προς τη θάλασσα έως και τα.... Μέθανα, το Αγκίστρι και την Αίγινα.

Λάβαμε επιστολή ακροατή μας που μας υποστηρίζει ότι οι κατασκευές είναι δίπλα σε δασική έκταση. Άλλωστε οι φωτογραφίες που έχει τραβήξει μόνος του, δείχνουν τα πεύκα να είναι γύρω από την κατασκευή. Επικοινωνήσαμε αμέσως με την Πολεοδομία Ερμιονίδας που είναι αρμόδια για την έκδοση αδειών στο δήμο Επιδαύρου.

Μας εξήγησαν ότι όλες οι νέες κατασκευές γίνονται με έκδοση οικοδομικής άδειας και δεν υπάρχει καταγγελία για κάποια που βρίσκεται στο λόφο απέναντι από το λιμάνι της Αρχαίας Επιδαύρου.

Από το δήμο Επιδαύρου και ο δήμαρχος μας εξήγησε ότι δεν έχει δεχτεί καταγγελίες για παράνομες κατασκευές αν και είχε κινδυνεύσει το βουνό τον περασμένο Ιούλιο από 8 πυρκαγιές. Μάλιστα 3 εξ΄ αυτών ξεσπούν την ώρα της λήξης της παράστασης στο Μεγάλο Θέατρο στην πευκόφυτη διαδρομή μεταξύ Λυγουριού –Αρχαίας Επιδαύρου.

Από την Πολεοδομία Ερμιονίδας ενημερωθήκαμε ότι δεν υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες, θα γίνουν όμως αυτοψίες μηχανικών για το θέμα. Επίσης χρησιμοποίησαν τη γνωστή δικαιολογία ότι η Πολεοδομία ασχολείται με τις υποθέσεις για τη ρύθμιση των ημι-υπαίθριων χώρων και δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό για αυτοψίες.

Το ακόμα παράλογο είναι ότι ακόμα και οι πολιτιστικοί σύλλογοι στην Αρχαία Επίδαυρο δεν είχαν διάθεση να ασχοληθούν με την υπόθεση και εκπρόσωποί τους έλεγαν χαρακτηριστικά ότι «έχει χτιστεί όλο το βουνό, αυτή η κατασκευή σας πείραξε».
Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου