«Πράκτορες» του Πλανήτη Γη

«Αυτό το μήνυμα θα αυτοκαταστραφεί!» έγραφε επάνω στην αποστολή που είχε να φέρει σε πέρας κάθε φορά ο Αστυνόμος Σαϊνης, στην ομώνυμη παιδική σειρά κινούμενων σχεδίων. Και ποιο παιδί δεν έχει ονειρευτεί ότι είναι πράκτορας σε μυστική αποστολή;

Αναγνωρίζοντας την αγάπη αλλά και τον ενθουσιασμό των παιδιών για περιπέτεια και παιχνίδι, η Ελένη Ανδρεάδη, απόφοιτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με ειδίκευση στην περιβαλλοντική διαχείριση και η Νάντια Χατζητόλιου- Τακά, Πρόεδρος του αθλητικού μη-κερδοσκοπικού σωματείου "Καλλιπάτειρα" Βορείου Ελλάδος, δημιούργησαν τους «Πράκτορες του Πλανήτη». Στόχος αυτής της μη-κερδοσκοπικής αστικής εταιρείας είναι μέσα από τη βιωματική εκπαίδευση, παιδιά ηλικίας 8-11 χρονών να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση υιοθετώντας ρόλους πρακτόρων του πλανήτη γη.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται εδώ και δύο χρόνια σε σχολεία, ενώ τον Ιούλιο του 2011, εγκρίθηκε από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, αποκτώντας τη δυνατότητα να εφαρμοστεί σε Δημόσια Σχολεία σε όλη τη χώρα. «Μαμά κλείσε τη βρύση» ή « Μπαμπά έλα να υπογράψουμε ένα οίκο-συμφωνητικό» είναι μερικές από τις ατάκες που ακούγονται στα σπίτια των παιδιών που έχουν λάβει μέρος μέχρι στιγμής στους «Πράκτορες του Πλανήτη», αναλαμβάνοντας αποστολές περιβαλλοντικού περιεχομένου.

Το πρόγραμμα τρέχει καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς ενώ ήδη για φέτος έχουν δηλώσει συμμετοχή Δημόσια σχολεία από τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες και το Κιλκίς. «Τα παιδιά έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο γύρω τους» διαπιστώνει η Ελένη Ανδρεάδη, η οποία βλέπει στους μικρούς πράκτορες τους αυριανούς, οικολογικά συνειδητοποιημένους πολίτες.

Για περισσότερες πληροφορίες γύρω από τους «Πράκτορες του Πλανήτη»: www.planetagents.org
Πηγή: Ελισάβετ Σεργιάδου