Φιάλες τοξικών αερίων στον Υμηττό (φωτορεπορτάζ)

Λιάνα Θάνου

Η περιήγηση με φίλους στα σπήλαια του Υμηττού έφερε ένα σπηλαιολόγο μπροστά σε δέκα φιάλες επικίνδυνων τοξικών αερίων, οι οποίες βρίσκονταν κρυμμένες σε ένα όρυγμα παλιού ορυχείου στην Παιανία.

Οι φιάλες ήταν προσεκτικά τοποθετημένες μέσα στο άνοιγμα των βράχων αλλά δεν ήταν ορατές από το χωματόδρομο. Βρίσκονταν η μία δίπλα στην άλλη και έφεραν στην αυτοκόλλητη ετικέτα το σήμα της νεκροκεφαλής. Κανείς όπως είναι λογικό δεν προσπάθησε να διαπιστώσει εάν οι φιάλες λευκού και πράσινου χρώματος σε μέγεθος μεσαίου πυροσβεστήρα, ήταν γεμάτες. Ορισμένες από αυτές μάλιστα ήταν οξειδωμένες.

Αμέσως η ομάδα απομακρύνθηκε και ο καταγγέλων πήγε στη θέση Κουταλά για να ενημερώσει τους πυροσβέστες για την ανακάλυψη στο βουνό.

«Δόκιμος τρόπος είναι να τηλεφωνήσετε στο 199» του είπαν. Ακολούθησαν πέντε κλήσεις από την Πυροσβεστική για την ταυτοποίηση του καταγγέλοντος και την ακριβή θέση του σημείου ώστε να διαπιστωθεί σε ποιας περιοχής το τμήμα ανήκει η αρμοδιότητα. Μετά από μία ώρα έφθασε η Άμεση Δράση στο ραντεβού που δόθηκε στο τελευταίο τηλεφώνημα. Την ίδια ώρα στο πυροφυλάκειο Καισαριανής έφθασε και ο αρχηγός της εθελοντικής ομάδας Καισαριανής. «Το ξέρουμε» είπε στους αστυνομικούς. Οι αστυνομικοί πήραν εντολή να ακολουθήσουν τον καταγγέλοντα στο σημείο εφόσον ο ίδιος είχε τη διάθεση να τους πάει.

Έτσι ξεκίνησε η ανηφορική διαδρομή γύρω στις δέκα το βράδυ από την Καισαριανή με κατεύθυνση τα Γλυκά Νερά. Χρειάστηκε να διανύσουμε χωματόδρομο 6 χιλιομέτρων.

Πριν από το πυροφυλάκειο της Καισαριανής, στην είσοδο για το βουνό έχει αναρτηθεί πινακίδα στην οποία μπορεί κανείς να διαβάσει

«ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ - ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΣΗ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ
ΔΑΣΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ 7252/24»

Οι παρέες που συναντήσαμε ανεβαίνοντας μάλλον αγνοούσαν την ύπαρξη της επισήμανσης. Κανείς ωστόσο δε μπήκε στον κόπο να τους απομακρύνει.

Διανύσαμε συνολική απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων και μπήκαμε στην Παιανία. Στην τελευταία στροφή και έχοντας το περιπολικό από πίσω μας με κλειστό φανό, προς έκπληξή μας συναντήσαμε ένα κόκκινο αυτοκίνητο του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού. Δύο εθελοντές Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Παιανίας με τις χαρακτηριστικές στολές έστρεψαν το φακό επάνω μας. Όπως αποδείχθηκε βρίσκονταν εκεί για τον ίδιο λόγο. Τις φιάλες τοξικών. «Το γνωρίζουμε από χθες και είμαστε εδώ για να προσέχουμε το σημείο» μάς είπαν. «Το ξέρει το τοπικό τμήμα της Παιανίας και ήρθε η Αστυνομία το προηγούμενο απόγευμα. Πρόκειται να τις απομακρύνει ο Δήμος» συμπλήρωσε ο ένας εκ των δύο εθελοντών.

Μπροστά από το υπερυψωμένο άνοιγμα των βράχων δεν υπήρχε καμία διακριτική κορδέλα της Ελληνικής Αστυνομίας. Τίποτα δεν έδειχνε ότι κάτι παράξενο βρισκόταν στο όρυγμα εκτός από την παρουσία των δύο ανδρών, οι οποίοι είχαν επιστρατευτεί έως τα μεσάνυχτα να περιφρουρούν το σημείο. Νωρίτερα όμως δεν υπήρχε ψυχή.

Οι αστυνομικοί κατέγραψαν τα στοιχεία των εθελοντών και μπήκαν αμέσως στη διαδικασία να μάθουν εάν είχε καταγραφεί καταγγελία και εάν είχαν ήδη εντοπιστεί οι φιάλες από συναδέλφους τους. Οι εθελοντές έβαλαν κορδέλα επάνω από το όρυγμα ώστε να διακρίνεται το σημείο και να μην πλησιάσουν περιπατητές. Οι αρμόδιοι που είδαν τις φιάλες την προηγούμενη ημέρα έκριναν ότι κατά πάσα πιθανότητα είναι άδειες και ακίνδυνες. Για την απομάκρυνσή τους όμως απαιτείται έγγραφο, πιστοποίηση μη επικινδυνότητας.

Και όταν ήρθε η απάντηση από την Άμεση Δράση, μάθαμε ότι αδίκως οδηγήθηκε το περιπολικό στο σημείο καθώς ήταν ήδη γνωστό από την προηγούμενη ημέρα.

Ήταν γνωστό δηλαδή ότι κάποιος είχε τοποθετήσει με προσοχή δέκα φιάλες τοξικών αερίων σε ένα δύσβατο σημείο ίσως με το φόβο του ατυχήματος. Οι περιπατητές μάλλον δε χρειαζόταν να το ξέρουν. Κάποιοι έκριναν περιττό να το γνωρίζει η Άμεση Δράση ενώ οι πυροσβέστες στο 199 άκουγαν πρώτη φορά την καταγγελία.

Να υπενθυμίσουμε ότι σε παρόμοιο περιστατικό πέρυσι όπου εντοπίστηκε όλμος στον Υμηττό, αποκλείστηκε η είσοδος και μπήκε πορτοκαλί κορδέλα της Αστυνομίας ενώ παρέμενε στο σημείο περιπολικό μέχρι την απομάκρυνσή του.

Έτσι ολοκληρώθηκε η περιήγησή μας στον Υμηττό, η οποία για μία ακόμη φορά ήταν περιπέτεια. Για τους υπόλοιπους ανθρώπους που συναντήσαμε κατά μήκος της διαδρομής, τα ρομαντικά ζευγάρια, τους ποδηλάτες, τους περίοικους που έκαναν τζόγκινκ, τους πεζούς που έκαναν βόλτα τα σκυλιά τους και έναν κυνηγό ήταν ευτυχώς ένας ασφαλής περίπατος δίχως απρόοπτα μία από τις πιο ζεστές ημέρες του καλοκαιριού.
Πηγή: skai.gr