Μπάζα στο δάσος του Μορτερό, στη Ν. Ερυθραία

Εδώ και ένα χρόνο στοιβάζονταν μπάζα κάθε λογής στο δάσος του Μορτερό από την οδό Δελφών στη Νέα Ερυθραία. Έπιπλα, καναπέδες, μπλε και μαύρες σακούλες γεμάτες οικοδομικά υλικά, χωμάτινοι λόφοι, σίδερα, καλώδια και μεταλλικές επιφάνειες κάτω από τα δέντρα θα μπορούσαν να αποτελέσουν την αιτία της ανάφλεξης στο πευκόφυτο δάσος. Ο ηθοποιός Κώστας Κρομμύδας χρησιμοποίησε τη φωτογραφική του μηχανή και απαθανάτισε την εικόνα.

Πρώτη μας δουλειά ήταν να επικοινωνήσουμε με το Δασαρχείο Πεντέλης για να δούμε ποιος έχει αρμοδιότητα για την έκταση. Είναι εκτός σχεδίου η περιοχή μάς απάντησε ο δασοφύλακας, ο οποίος επισκέφθηκε το σημείο. Για τις εκτός σχεδίου περιοχές ευθύνη έχει το Δασαρχείο. Αλλά δεν έχει μηχανήματα μάς υπενθύμισε ο υπάλληλος. «Για το λόγο αυτό θα ζητήσουμε τη βοήθεια του Δήμου» πρόσθεσε ο δασικός υπάλληλος.

Στην επόμενη επικοινωνία με τον ενοποιημένο Δήμο Κηφισιάς- Νέας Ερυθραίας – Εκάλης, η απάντηση ήταν ικανοποιητική. «Πρόκειται να καθαριστεί και αυτό το σημείο στο πλαίσιο της δράσης εθελοντικού καθαρισμού που συνδιοργανώνουμε με τον ΣΚΑΙ το Σάββατο, 18 Ιουνίου» απαντά ο αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος. Ο Βασίλης Ξυπολυτάς επεσήμανε ότι μόλις ανέλαβαν το νέο καλλικρατικό Δήμο διαπίστωσαν ότι το δάσος του Μορτερό θέλει φροντίδα και παρόλο που είναι ευθύνη του δασαρχείου πρέπει κι η τοπική αυτοδιοίκηση να δώσει λύση. Συμπλήρωσε ότι τα μπάζα θα απομακρυνθούν από μηχανήματα του Δήμου με τη βοήθεια εθελοντών.

Ο Κώστας Κρομμύδας μας υπενθύμισε ότι πριν από τέσσερα χρόνια η έκταση είχε πολύ περισσότερα μπάζα, δίχως υπερβολή δέκα φορές του όγκου που καταλαμβάνουν τα σημερινά. Τότε είχε έρθει σε επαφή με το Δήμο και μία ομάδα εθελοντών κατάφεραν να γεμίσουν με μπάζα και σκουπίδια τα φορτηγά δεκατέσσερις φορές. Το σημείο έκτοτε προσπαθούν να το περιφρουρήσουν οι κάτοικοι απομακρύνοντας τουλάχιστον τα πιο ελαφριά απορρίμματα.

Για την κατάσταση που επικρατεί στη συγκεκριμένη έκταση τα τελευταία χρόνια έχουν παραπονεθεί αρκετοί κάτοικοι της περιοχής. Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση καθαρισμού πρόκειται να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.
Πηγή: Λιάνα Θάνου