Στόχος η πράσινη οικονομία

Την ανησυχία του για τους ρυθμού προόδου τις προστασίας του περιβάλλοντος μίλησε στο ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ και επικεφαλής του περιβαλλοντικού προγράμματος Νίκ Νούταλ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Φέτος η Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος είναι αφιερωμένη στα δάση, επειδή τα δάση παίζουν καθοριστικό ρόλο στην Παγκόσμια οικονομία. 20 χρόνια μετά την πρώτη Σύνοδο για το κλίμα που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Τζάνερο της Βραζιλίας, πολλές χώρες έχουν θέσει ως στόχο την πράσινη οικονομία, και πραγματικά προσπαθούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας οι οποίες στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Το δάσος λοιπόν και η προστασία του είναι στο επίκεντρο της πράσινης οικονομίας πολλών χωρών στον πλανήτη. Αν μία χώρα υλοτομούσε τα δάση της, όπως έχει συμβεί επανειλημμένως στο παρελθόν, σίγουρα το ΑΕΠ της θα αυξάνονταν. Έχουμε όμως συνειδητοποιήσει ότι τα δάση εκτός από την ξυλεία τους παρέχουν πολλαπλές υπηρεσίες στον άνθρωπο, όπως τα υδατικά και τα γενετικά αποθέματα, τα οποία είναι απαραίτητα για την εξέλιξη των ειδών και σίγουρα απαραίτητα για την οικονομική ανάπτυξη.

Αναφορικά με την πορεία των δασών στις μέρες μας, μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μία θετική πορεία σε αρκετές περιοχές όπως η Ευρώπη και η Ασία. Ωστόσο, δεν κινούμαστε όσο γρήγορα θα έπρεπε γενικότερα για την προστασία του φυσικού μας πλούτου, και δεν κινούμαστε με τους ίδιους ρυθμούς παντού. Το συμπέρασμα είναι λοιπόν, ότι υπάρχει βελτίωση, γίνονται βήματα αλλά δυστυχώς η περιβαλλοντική καταστροφή κινείται πιο γρήγορα από εμάς.

Πηγή: skai.gr