Ερωτήσεις και απαντήσεις για τα απορρίμματα

Στη δημοσιογραφία έχουμε μάθει ότι ανάλογα με τις ερωτήσεις που κάνεις, δείχνεις και στον άλλον αν γνωρίζεις καλά ή όχι ένα θέμα. Προσπαθήσαμε να δώσουμε απαντήσεις σε ερωτήματα ακροατών για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ερώτηση 1. Που καταλήγουν οι 30.000 τόνοι της κομποστοποίησης του ΕΣΔΚΝΑ 

Το φυτικό λίπασμα της κομποστοποίησης χρησιμοποιείται για την υγειονομική ταφή των σκουπιδιών. Μελλοντικά αυτά τα κύτταρα θα φυτευτούν όπως έχει γίνει και σε σημεία του ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων. 

Ερώτηση 2η Γιατί το ΥΠΕΚΑ δεν δημοσιεύει τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας διαχείρισης αστικών αποβλήτων για όλες τις χωματερές της χώρας;  

Το ΥΠΕΚΑ εγκρίνει περιβαλλοντικούς όρους. Και τα αποτελέσματα διαχείρισης δημοσιεύονται ανά νομό και Περιφέρεια. 

Ερώτηση 3η Ποια είναι τα αποτελέσματα του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης. 

Το ΕΜΑΚ είναι έργο σύγχρονο, υψηλής τεχνολογικής ποιότητας, Εθνικής σπουδαιότητας, πρωτοποριακής τεχνολογίας και για το διεθνή χώρο, ως το μεγαλύτερο και σύγχρονο έργο παγκοσμίως. Το ΕΜΑΚ επεξεργάζεται 1.200tn/d απορρίμματα, 300tn/d ιλύος και 130tn/d κλαδιά/χόρτα. Λειτουργεί αυτοματοποιημένα και με μηχανικά μέσα διαχωρισμού των συστατικών των απορριμμάτων. Τα χρήσιμα υλικά που παράγονται είναι περίπου 350tn/d compost, 360tn/d RDF, 30tn/d σιδηρούχων, 5tn/d αλουμινίου.

 
Ερώτηση 4 Γιατί τα ΚΔΑΥ δεν καταγράφονται τι απορρίπτουν ώστε να ξέρουμε πόσες ποσότητες ανακυκλώθηκαν και πόσες κατέληξαν στη χωματερή; 

Τα ΚΔΑΥ δεν ανακυκλώνουν όλη την ποσότητα που συλλέγουν. Συνήθως το 25 με 40% των απορριμμάτων που φτάνουν στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών καταλήγει στους ΧΥΤΑ. 

Ερώτηση 5. Γιατί τα ΚΔΑΥ δεν πληρώνουν για να απορρίψουν υπολείμματα στη χωματερή; 

Τα ΚΔΑΥ δεν πληρώνουν διότι θεωρούνται ότι είναι μέρος της επεξεργασίας των απορριμμάτων. Θεωρούν ότι τα ΚΔΑΥ δεν ευθύνονται για το ποσοστό των σκουπιδιών που καταλήγουν στις χωματερές. 

Ερώτηση 6. Πέρσι οι επιθεωρητές περιβάλλοντος ανακάλυψαν ανθρώπινα μέλη στον ΧΥΤΑ Φυλής. Όμως ο νόμος προβλέπει και όποιος μπαίνει στη χωματερή να καταγράφεται, να ελέγχεται και να ζυγίζεται. Που είναι αυτά τα στοιχεία;  

Έχουν εντοπιστεί ανθρώπινα μέλη και στους κάδους απορριμμάτων. Δυστυχώς μπαίνουν πολλοί απατεώνες που κουκουλώνουν επικίνδυνα απόβλητα και νοσοκομειακά με κοινά σκουπίδια.

Ερώτηση 7. Ο περιφερειακός σχεδιασμός για την Αττική προβλέπει 120.000 τόνους το χρόνο να μπαίνουν στο ΧΥΤΑ Φυλής. Πόσα μπαίνουν στην πραγματικότητα;  

Στον ΧΥΤΑ Φυλής μπαίνουν αυτή τη στιγμή πάνω από 8.500 τόνοι απορριμμάτων την ημέρα.

Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου