Επαναλειτουργεί η χωματερή Στρόφυλα στην Άνδρο;

Εντολή για την επαναλειτουργία της παράνομης χωματερής του Στρόφυλα στην Άνδρο έδωσε την Τρίτη η Δημοτική Αρχή.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή λόγω της βροχόπτωσης κατέρρευσε τμήμα της χωματερής, που βρίσκεται στην περιοχή Σταυροπέδα, με αποτέλεσμα τόνοι σκουπιδιών και μπαζών να καταλήξουν στο θαλάσσιο χώρο της παραλίας του Σχοινιά.

Σε κακό συντονισμό απέδωσε την απόρριψη μπαζών ο Δήμαρχος της Άνδρου. Ο Γιάννης Γλυνός, αμέσως μετά την κατάρρευση της χωματερής μιλώντας στον ΣΚΑΪ είχε δεσμευθεί ότι δεν θα απορρίπτονται σκουπίδια στη χωματερή εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του ότι ενδέχεται να καταρρεύσει και το υπόλοιπο τμήμα της χωματερής.

Ο Δήμαρχος του νησιού δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι βρίσκονται σε διαδικασία αναζήτησης χώρου για ΧΥΤΥ ενώ προσωρινά συζητούν τη λύση μεταφοράς των απορριμμάτων σε άλλα νησιά.

Ο Γιάννης Γλυνός τόνισε ότι υπάρχει αντικειμενική δυσκολία στη χωροθέτηση ΧΥΤΥ στο νησί καθώς το 40% των εκτάσεων είναι προστατευόμενες περιοχές Νatura, ενώ το υπόλοιπο είναι αρχαιολογικοί χώροι και τουριστικές περιοχές.

Ο Δήμαρχος Άνδρου διευκρίνισε ότι γίνονται προσπάθειες να μεγιστοποιηθεί η ανακύκλωση ώστε να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων. Πρόσθεσε ότι είναι σε επαφή με το Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας και Υδρογεωλογίας του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου για την αποκατάσταση της περιοχής του Στρόφυλα.
.

Το 2009 οι Δήμαρχοι του νησιού είχαν προτείνει τη χωροθέτηση ΧΥΤΥ στην περιοχή του Προφήτη Ηλία.

Το σημείο κρίθηκε ακατάλληλο από το ΥΠΕΧΩΔΕ και το αρμόδιο τμήμα της Νομαρχίας λόγω της ύπαρξης του κεντρικού υδροφόρου ορίζοντα του νησιού επεσήμανε ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Πιτροφού, Αντώνης Λάβδας.
Πηγή: Λιάνα Θάνου