ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


Ιστορικό για Γραμματικό - Κερατέα

Το Γραμματικό υποδεικνύεται ως πιθανός τόπος υποδοχής και ταφής απορριμμάτων το 1994. Είναι η δεύτερη μετά την Κερατέα θέση χωροθέτησης ΟΕΔΑ (Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Ανατολική Αττική.

Διαχείριση απορριμμάτων: Ανοιχτή πληγή

 
Το Γραμματικό υποδεικνύεται ως πιθανός τόπος υποδοχής και ταφής απορριμμάτων σε έρευνα – μελέτη το 1994. Είναι η δεύτερη μετά την Κερατέα θέση χωροθέτησης ΟΕΔΑ (Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Ανατολική Αττική).

Το 2001 με πρωτοβουλία του ΕΣΔΚΝΑ (Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής) συντάσσεται πρόταση για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Αττικής για την διαχείριση των απορριμμάτων.

Στην πρόταση διατυπώνονται τα κριτήρια επιλογής και καταγράφονται όλοι οι χώροι που κατά καιρούς έχουν προταθεί. Μέσα από αυτές τις τοποθεσίες γίνεται μια πρώτη αξιολόγηση και επιλέγονται 6 χώροι.

Οι χώροι αυτοί είναι: Μάνδρα, Φυλή (Δυτική Αττική) Γραμματικό Πολυδέντρι (Βόρεια Αττική), Κερατέα Κορωπί (Νότια Αττική).

Στο άκουσμα της περιοχής της Λαυρεωτικής αντιδρούν οι 8 δήμαρχοι οι οποίοι συναντιούνται με την Βάσω Παπανδρέου και της εξηγούν ότι έχουν αναπτυξιακό σύνδεσμο ο οποίος μπορεί να επιλέξει με δικές τους διαδικασίες χώρο και τεχνολογία για τα απορρίμματα της περιοχής. Λένε μάλιστα πως έχουν πρόταση για θερμική επεξεργασία στη περιοχή τους. Η κυρία Παπανδρέου ενθουσιάζεται και τους διαβεβαιώνει ότι θα το περάσει στη βουλή με τροπολογία. Στη βουλή δεν το έφερε ούτε για συζήτηση.

Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου προχωρά στη ψήφιση νόμο στις 12 Ιουνίου 2003.

Μετά τη ψήφισή του έχουμε «μίνι» ανταρσία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στο υπόλοιπο Αττικής. Αλαμπάνης, Πάγκαλος, Βρεττός, Γιαννάκης και Παπαηλίας, αλλά και η Ιωάννα Στεργίου του ΣΥΝ στη συνέχεια προσυπογράφουν τροπολογία που αφορά ειδικά την περιοχή της Λαυρεωτικής. Με την προτεινόμενη ρύθμιση οι βουλευτές ζητούν να θεσπιστεί η δυνατότητα χωριστής διαχείρισης των σκουπιδιών στους 8 δήμους της Λαυρεωτικής (Καλύβια, Θορικού, Κερατέα, Λαυρεωτική, Αγιος Κωνσταντίνος, Ανάβυσσος, Κουβαράς, Παλαιά Φωκαία και Σαρωνίδα).

Το 2003 υπό την πίεση των Ολυμπιακών Αγώνων ο νόμος που χωροθετεί τους τρεις ΟΕΔΑ σε Φυλή, Γραμματικό, Κερατέα είναι πλέον γεγονός.

Όλο αυτό το διάστημα έχουμε αντιδράσεις των κατοίκων που αρχίζουν να κινητοποιούνται. Από το 2003 μέχρι το 2008 έχουμε πολλές προσφυγές κατά της χωροθέτησης.

Το 2004 αλλάζει η κυβέρνηση και η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ δεσμεύεται στην Ε.Ε. πως ο νόμος θα εφαρμοστεί έτσι όπως ακριβώς έχει.

Το 2005 το υπουργείο Εσωτερικών ζητά με προγραμματική σύμβαση από τον διορισμένο περιφερειάρχη και τον ΕΣΔΚΝΑ να δημοπρατήσουν τα έργα προκειμένου να επισπευτούν ενόψει ολυμπιακών αγώνων. Αντίθετοι στη προγραμματική σύμβαση το σωματείο εργαζομένων του Ενιαίου Συνδέσμου και η ΠΟΕ ΟΤΑ.

Τον Μάιο του 2005 δημοπρατούνται τα έργα και τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου ολοκληρώνονται οι διαδικασίες υποβολής προσφυγών.

Τον ίδιο χρόνο γίνεται ένας διαγωνισμός με τις διαδικασίες των Ολυμπιακών Έργων που αναθέτει με πρόσκληση σε περιορισμένο αριθμό εταιρειών την ανάθεση του ενδιάμεσου κυττάρου της Φυλής, δηλαδή τη δεύτερη Φάση η οποία έγινε με την Περιφέρεια το Υπουργείο Εσωτερικού και τον ΕΣΔΚΝΑ.

Το 2007 αναδεικνύονται οι ανάδοχοι των έργων Γραμματικού, Κερατέας και Φυλής. Το ΣτΕ εκδίδει διαδοχικά απορριπτικές αποφάσεις για τις προσφυγές των κατοίκων, δίνοντας έτσι το «πράσινο φως».

Οκτώ δήμοι –πρωτοστατούν το Γραμματικό και η Κερατέα– προσφεύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ώστε να ματαιωθούν τα έργα. Στο χορό της αντιπαράθεσης έχει εισέλθει και η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, η οποία μαζί με τους δήμους αναθέτει μελέτη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Από τη μελέτη προκύπτει ότι η Ανατολική Αττική θα υποδέχεται 445.000 τόνους απορριμμάτων κάθε χρόνο τη στιγμή που παράγει μόλις 146.000!

Το 2009 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίζει τη διακοπή της ροής των ευρωπαϊκών κονδυλίων προς τη χώρα μας, καθώς τα έργα για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων έχουν κυριολεκτικά βαλτώσει. Λίγους μήνες αργότερα εξαντλείται και η υπομονή των αναδόχων, που σύμφωνα με πληροφορίες πιέζουν την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της αλλιώς διαμηνύουν πως θα αποσύρουν τις εγγυητικές τους επιστολές από τις τράπεζες.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση αποφασίζει να δράσει αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και να αναλάβει πρωτοβουλίες. Έτσι, το πρωί της 6ης Ιουλίου, τα ΜΑΤ επιχειρούν να ανοίξουν δρόμο στα μηχανήματα των εργοληπτριών εταιρειών στο Γραμματικό.

Οι κάτοικοι αποκλείουν όλες τις οδούς πρόσβασης στο Μαύρο Βουνό. Στις συμπλοκές τραυματίζεται ο κοινοτάρχης Γραμματικού κ. Νίκος Κούκης. Για άλλη μία φορά, όμως, τα έργα μπλοκάρονται.
 
Η επιστήμη αποφάνθηκε: Αυτός είναι ο λόγος που η ζέβρα έχει ρίγες
Οι ζέβρες είναι «ξαδέρφια» με τα άλογα και τους γαϊδάρους και σήμερα υπάρχουν στον κόσμο τρία είδη τους που...
21.02.2019, 08:58
Νεκρά άλογα από πυροβολισμούς με κυνηγετικό όπλο στη Θεσπρωτία
Της υπόθεσης έχει επιληφθεί το Αστυνομικό Τμήμα Παραμυθιάς και σχημάτισε δικογραφία.
20.02.2019, 15:50
«Όλοι Μαζί Μπορούμε και στο Περιβάλλον»: Μαθητική αναδάσωση στον Υμηττό
Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου, στις 10 το πρωί.
20.02.2019, 14:17
Διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε δύο νέα είδη νυχτερίδων
Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε δύο νέα είδη νυχτερίδων, το ένα στην Ευρώπη και το δεύτερο, που...
19.02.2019, 18:12
Επιστολή WWF σε Τσίπρα: Σταματήστε τις εξορύξεις υδρογονανθράκων και αερίου
Επιστολή προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, απέστειλαν οι διευθυντές τεσσάρων ευρωπαϊκών γραφείων...
19.02.2019, 16:46
Πηγές κρυφής ρύπανσης το μαγείρεμα και η «φασίνα» σύμφωνα με έρευνες
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Μαρίνα Βανς, έκαναν τη...
18.02.2019, 09:31
Γιγαντιαία βουνά μπορεί να υπάρχουν στο εσωτερικό της Γης (video)
Σε βάθος 660 χιλιομέτρων από την επιφάνεια, σε ένα «κενό» στρώμα, μπορεί να υπάρχουν βουνά που ξεπερνούν σε...
17.02.2019, 14:19
Ακυρώθηκε η αναδάσωση στην Κρήτη λόγω βροχής
Η δράση θα γινόταν στα Χανιά, στην περιοχή Μουρνιές.
17.02.2019, 09:54
Η πανέμορφη Αλυκή στο Αίγιο αποκαλύπτεται από ψηλά (VIDEO)
Βίντεο από drone καταγράφει την εκθαμβωτική ομορφιά του φυσικού τοπίου της Αλυκής στο Αίγιο.
16.02.2019, 21:28
Μαθητική αποχή και διαμαρτυρία για την κλιματική αλλαγή στη Βρετανία
Στις δράσεις συμμετέχουν μαθητές από 60 πόλεις της Βρετανίας.
15.02.2019, 22:38

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 25  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.