ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


Ιστορικό για Γραμματικό - Κερατέα

Το Γραμματικό υποδεικνύεται ως πιθανός τόπος υποδοχής και ταφής απορριμμάτων το 1994. Είναι η δεύτερη μετά την Κερατέα θέση χωροθέτησης ΟΕΔΑ (Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Ανατολική Αττική.

Διαχείριση απορριμμάτων: Ανοιχτή πληγή

 
Το Γραμματικό υποδεικνύεται ως πιθανός τόπος υποδοχής και ταφής απορριμμάτων σε έρευνα – μελέτη το 1994. Είναι η δεύτερη μετά την Κερατέα θέση χωροθέτησης ΟΕΔΑ (Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Ανατολική Αττική).

Το 2001 με πρωτοβουλία του ΕΣΔΚΝΑ (Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής) συντάσσεται πρόταση για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Αττικής για την διαχείριση των απορριμμάτων.

Στην πρόταση διατυπώνονται τα κριτήρια επιλογής και καταγράφονται όλοι οι χώροι που κατά καιρούς έχουν προταθεί. Μέσα από αυτές τις τοποθεσίες γίνεται μια πρώτη αξιολόγηση και επιλέγονται 6 χώροι.

Οι χώροι αυτοί είναι: Μάνδρα, Φυλή (Δυτική Αττική) Γραμματικό Πολυδέντρι (Βόρεια Αττική), Κερατέα Κορωπί (Νότια Αττική).

Στο άκουσμα της περιοχής της Λαυρεωτικής αντιδρούν οι 8 δήμαρχοι οι οποίοι συναντιούνται με την Βάσω Παπανδρέου και της εξηγούν ότι έχουν αναπτυξιακό σύνδεσμο ο οποίος μπορεί να επιλέξει με δικές τους διαδικασίες χώρο και τεχνολογία για τα απορρίμματα της περιοχής. Λένε μάλιστα πως έχουν πρόταση για θερμική επεξεργασία στη περιοχή τους. Η κυρία Παπανδρέου ενθουσιάζεται και τους διαβεβαιώνει ότι θα το περάσει στη βουλή με τροπολογία. Στη βουλή δεν το έφερε ούτε για συζήτηση.

Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου προχωρά στη ψήφιση νόμο στις 12 Ιουνίου 2003.

Μετά τη ψήφισή του έχουμε «μίνι» ανταρσία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στο υπόλοιπο Αττικής. Αλαμπάνης, Πάγκαλος, Βρεττός, Γιαννάκης και Παπαηλίας, αλλά και η Ιωάννα Στεργίου του ΣΥΝ στη συνέχεια προσυπογράφουν τροπολογία που αφορά ειδικά την περιοχή της Λαυρεωτικής. Με την προτεινόμενη ρύθμιση οι βουλευτές ζητούν να θεσπιστεί η δυνατότητα χωριστής διαχείρισης των σκουπιδιών στους 8 δήμους της Λαυρεωτικής (Καλύβια, Θορικού, Κερατέα, Λαυρεωτική, Αγιος Κωνσταντίνος, Ανάβυσσος, Κουβαράς, Παλαιά Φωκαία και Σαρωνίδα).

Το 2003 υπό την πίεση των Ολυμπιακών Αγώνων ο νόμος που χωροθετεί τους τρεις ΟΕΔΑ σε Φυλή, Γραμματικό, Κερατέα είναι πλέον γεγονός.

Όλο αυτό το διάστημα έχουμε αντιδράσεις των κατοίκων που αρχίζουν να κινητοποιούνται. Από το 2003 μέχρι το 2008 έχουμε πολλές προσφυγές κατά της χωροθέτησης.

Το 2004 αλλάζει η κυβέρνηση και η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ δεσμεύεται στην Ε.Ε. πως ο νόμος θα εφαρμοστεί έτσι όπως ακριβώς έχει.

Το 2005 το υπουργείο Εσωτερικών ζητά με προγραμματική σύμβαση από τον διορισμένο περιφερειάρχη και τον ΕΣΔΚΝΑ να δημοπρατήσουν τα έργα προκειμένου να επισπευτούν ενόψει ολυμπιακών αγώνων. Αντίθετοι στη προγραμματική σύμβαση το σωματείο εργαζομένων του Ενιαίου Συνδέσμου και η ΠΟΕ ΟΤΑ.

Τον Μάιο του 2005 δημοπρατούνται τα έργα και τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου ολοκληρώνονται οι διαδικασίες υποβολής προσφυγών.

Τον ίδιο χρόνο γίνεται ένας διαγωνισμός με τις διαδικασίες των Ολυμπιακών Έργων που αναθέτει με πρόσκληση σε περιορισμένο αριθμό εταιρειών την ανάθεση του ενδιάμεσου κυττάρου της Φυλής, δηλαδή τη δεύτερη Φάση η οποία έγινε με την Περιφέρεια το Υπουργείο Εσωτερικού και τον ΕΣΔΚΝΑ.

Το 2007 αναδεικνύονται οι ανάδοχοι των έργων Γραμματικού, Κερατέας και Φυλής. Το ΣτΕ εκδίδει διαδοχικά απορριπτικές αποφάσεις για τις προσφυγές των κατοίκων, δίνοντας έτσι το «πράσινο φως».

Οκτώ δήμοι –πρωτοστατούν το Γραμματικό και η Κερατέα– προσφεύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ώστε να ματαιωθούν τα έργα. Στο χορό της αντιπαράθεσης έχει εισέλθει και η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, η οποία μαζί με τους δήμους αναθέτει μελέτη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Από τη μελέτη προκύπτει ότι η Ανατολική Αττική θα υποδέχεται 445.000 τόνους απορριμμάτων κάθε χρόνο τη στιγμή που παράγει μόλις 146.000!

Το 2009 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίζει τη διακοπή της ροής των ευρωπαϊκών κονδυλίων προς τη χώρα μας, καθώς τα έργα για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων έχουν κυριολεκτικά βαλτώσει. Λίγους μήνες αργότερα εξαντλείται και η υπομονή των αναδόχων, που σύμφωνα με πληροφορίες πιέζουν την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της αλλιώς διαμηνύουν πως θα αποσύρουν τις εγγυητικές τους επιστολές από τις τράπεζες.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση αποφασίζει να δράσει αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και να αναλάβει πρωτοβουλίες. Έτσι, το πρωί της 6ης Ιουλίου, τα ΜΑΤ επιχειρούν να ανοίξουν δρόμο στα μηχανήματα των εργοληπτριών εταιρειών στο Γραμματικό.

Οι κάτοικοι αποκλείουν όλες τις οδούς πρόσβασης στο Μαύρο Βουνό. Στις συμπλοκές τραυματίζεται ο κοινοτάρχης Γραμματικού κ. Νίκος Κούκης. Για άλλη μία φορά, όμως, τα έργα μπλοκάρονται.
 
Ηράκλειο: Εθελοντικές ομάδες καθάρισαν την παραλία Καρτερού
Όταν ενώνονται ομάδες για καλό σκοπό, αυτό που μπορούν να καταφέρουν, είναι σημαντικό, λένε τα ίδια τα μέλη...
22.08.2019, 19:27
Κιάτο: Δύτες βούτηξαν στο λιμάνι και ψάρεψαν… χαλιά και στάμνες (pics)
Το αποτέλεσμα της κατάδυσης σε 50 λεπτά έφερε στην επιφάνεια 400 κιλά απορριμμάτων από το βυθό!
22.08.2019, 14:09
Καταστρέφεται ο πνεύμονας του πλανήτη: Επιτάχυνση αποψίλωσης του Αμαζονίου
Η ανεξέλεγκτη υλοτόμηση καθώς και η συστηματική μετατροπή της ζούγκλας του σε βοσκότοπους και καλλιεργήσιμες...
22.08.2019, 13:12
«Ελληνικοί» σκελετοί βρέθηκαν στην μυστηριώδη Λίμνη των Νεκρών στα Ιμαλάια
Εντυπωσιακά ευρήματα νέας έρευνας που εξέτασε μέρος των εκατοντάδων σκελετών που βρίσκονται σε υψόμετρο...
22.08.2019, 13:11
Ο Αμαζόνιος φλέγεται-Ο Μπολσονάρο κατηγορεί τις περιβαλλοντικές οργανώσεις
Χωρίς να παρουσιάσει στοιχεία ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαϊρ Μπολσονάρο κατηγορεί τις Μη Κυβερνητικές...
21.08.2019, 18:58
Σκουπίδια και μπάζα γέμισαν τους δρόμους στην Σαλαμίνα (Vid+pics)
Ντροπιαστικές εικόνες στην Σαλαμίνα με κάδους που έχουν ξεχειλίσει από σκουπίδια και μπάζα εν μέσω θέρους...
21.08.2019, 17:07
Απαγόρευση πώλησης πλαστικών μπουκαλιών στο αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο
Η απαγόρευση της πώλησης πλαστικών μπουκαλιών νερού τέθηκε χθες, Τρίτη, σε ισχύ στο Διεθνές Αεροδρόμιο του...
21.08.2019, 13:53
Το ύψος των υδάτων της Μεσογείου ενδέχεται να ανέβει κατά 20 εκ. ως το 2050
Η κλιματική αλλαγή ενδέχεται να προκαλέσει την άνοδο του ύψους των υδάτων της Μεσογείου έως και 20 εκατοστά...
21.08.2019, 10:56
Η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει και την οικονομία
Η κλιματική αλλαγή θα βλάψει τις οικονομίες των χωρών είτε αυτές είναι πλούσιες είτε φτωχές ως το 2100...
21.08.2019, 10:42
Χατζηδάκης για Πάρκο Τρίτση: Εντός Σεπτεμβρίου άμεση και καθαρή λύση
Εντός του Σεπτεμβρίου θα έχει δοθεί μια άμεση και καθαρή λύση για το Μητροπολιτικό Πάρκο "Αντώνης Τρίτσης"...
20.08.2019, 17:15

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 27  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.