Κλείσιμο

«Φτερά» έκαναν δικαιώματα εκπομπών ρύπων

Δικαιώματα εκπομπών ρύπων, συνολικής άξιας 30 εκατομμυρίων ευρώ, κατάφεραν να αποσπάσουν και να μεταπουλησoυν παράνομα στην αγορά χάκερς σπάζοντας κωδικούς εθνικών μητρώων σε 14 χώρες της Ευρώπης.

Ανάμεσα στις χώρες που δέχθηκαν επίθεση είναι και η Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αφαιρέθηκαν τριακόσιες χιλιάδες δικαιώματα ρύπων, συνολικής αξίας 4,5 εκατομμύρια ευρώ, που ανήκαν σε μεγάλη τσιμεντοβιομηχανία.

Tο Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, με τη συνεργασία της Europol, προσπαθούν να εντοπίσουν τα ψηφιακά ίχνη των δραστών.

Θύματα παρομοίων κλοπών έχουν πέσει η Τσεχία, η Eσθονία, η Αυστρία και η Πολωνία.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα εμπλέκεται ένας υπολογιστής από την Ελλαδα ενώ η διαδρομή των δικαιωμάτων ρύπων πέρασε και από τη Ρουμανία.

Το σίγουρο είναι ότι τα δικαιώματα κατέληξαν και αγοράστηκαν από μία Βρετανική, μία Γαλλική και μία Τσεχική εταιρία, φυσικά σε χαμηλότερη από την τρέχουσα τιμή.

Το ερώτημα είναι πως θα αποζημιωθεί η Ελληνική εταιρία που έχασε 4,5 εκατομμύρια ευρώ αφού τα δικαιώματα δεν είναι ασφαλισμένα, ενώ ούτε το ελληνικό μητρώο φαίνεται να έχει ευθύνη, αφού η πλατφόρμα μέσω της οποίας γινόταν οι συναλλαγές φαίνεται να έχει κενά ασφαλείας. Η εταιρία που την εγκατέστησε στην Ελλάδα είναι η Αυστριακή Smartech, η οποία δέχθηκε επίθεση και στην έδρα της.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχει ανάγκης βελτίωσης του συστήματος.
Πηγή: skai.gr