«Οι NATURA είναι ιερές»

Οι εκτάσεις NATURA είναι ιερές και η οποιαδήποτε κτήση σε αυτές είναι αδιανόητη, τόνισε μιλώντας στο ΣΚΑΪ 100,3 ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και επίτιμος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Μιχάλης Δεκλερής.

Χαρακτήρισε γελοιότητα οποιοδήποτε σκόντο γίνει για δόμηση και υπογράμμισε ότι εάν ψηφιστεί μία τέτοια διάταξη η πρώτη υπόθεση που θα πάει στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα τους υπενθυμίσει την υπάρχουσα και σταθερή νομολογία ότι σε εκτάσεις NATURA δεν μπορεί να χτίζουμε.

Ο κ. Δεκλερής σημείωσε ότι η ιδέα των περιοχών NATURA έχει ξεκινήσει από έρευνες που έχουν γίνει στην Αμερική, οι οποίες δείχνουν ότι για να υπάρχει μια αρμονική χωροταξία πρέπει το 75% της γης να είναι άθικτο, το 23% να είναι γη ελαφράς ενεργείας δηλαδή γεωργία και μόνο το 2 - 3% χτισμένη γη.

«Πρέπει να καταλάβουνε οι νεοέλληνες ότι τη γη την ορίζει το κράτος και το σύνταγμα. Οι εξουσίες επί της γης ακολουθούν την χωροταξία, η χωροταξία ρυθμίζεται από το σύνταγμα» υπογράμμισε ο κ. Δεκλερής.

Απαραίτητη η ύπαρξη των περιοχών NATURA καθώς η βιοποικιλότητα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο εκπρόσωπος του ευρωπαίου επιτρόπου για το περιβάλλον Τζον Χέννον.

Τονίζει ότι για να πραγματοποιηθούν εργασίες σε χαρακτηρισμένες περιοχές θα πρέπει να αποδείξει η κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση και να λάβει την έγκριση της ευρωπαϊκής επιτροπής.
Πηγή: skai.gr