Κλείσιμο

Στη Βουλή το ν/σ για τη βιοποικιλότητα

Αυξάνεται στα 10 στρέμματα, από τα τέσσερα στρέμματα που ορίζεται εκτός σχεδίου, η αρτιότητα για δόμηση στις αγροτικές περιοχές που είναι ενταγμένες στο δίκτυο Νατούρα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα που κατατέθηκε στη Βουλή.

Στο νομοσχέδιο, που προβλέπεται να ψηφιστεί σε 15 ημέρες, καταγράφεται ο φυσικός πλούτος και αυστηροποιούνται οι ποινές για παραβάτες.

Επίσης εντάσσονται σε καθεστώς προστασίας οι αγροτικές περιοχές, προκειμένου να διατηρηθούν οι τοπικές φυλές ζώων και ενθαρρύνεται με κίνητρα ο τουρισμός φύσης, η ολοκληρωμένη ή βιολογική γεωργία και η μεταποίηση τοπικών προϊόντων.

Σε καθεστώς προστασίας εντάσσονται και τα περιφερειακά πάρκα δηλαδή τα περιαστικά.

Ο χαρακτηρισμός μίας περιοχής θα γίνεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης με βάση ειδική έκθεση, αλλά ο αποχαρακτηρισμός θα γίνεται μόνο με απόφαση υπουργού.

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου υπογραμμίζεται ότι «το νέο σχέδιο νόμου εκσυγχρονίζει την περιβαλλοντική νομοθεσία σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες και στοχεύει στην αειφόρο διαχείριση και την αποτελεσματική διατήρηση του φυσικού πλούτου, ως πολύτιμου και αναντικατάστατου εθνικού κεφαλαίου, μέσα από το πλαίσιο προστασίας της βιοποικιλότητας και την απλοποίηση των διαδικασιών χαρακτηρισμού προστατευόμενων περιοχών».

Διαβάστε περισσότερα για το νομοσχέδιο ΕΔΩ

Διαβάστε τη σχετική αιτιολογική έκθεση ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr