Κλείσιμο

Ανακαλύφθηκε νέα αποικία μεσογειακής φώκιας

Εξαιρετικά σημαντική είδηση για τη βιοποικιλότητα αποτελεί η ανακάλυψη από τη Μοm μίας νέας αποικίας της φώκιας monachus – monachus στην Ελλάδα.

Η φώκια monachus – monachus ζει και αναπαράγεται αποκλειστικά σε ελληνικά νερά και παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η προστασία της αναβαθμίστηκε, εξακολουθεί να βρίσκεται στην κόκκινη γραμμή των απειλούμενων ειδών της Ευρώπης, με μόλις 600 θηλαστικά πληθυσμό.

Η ανακάλυψη από τη Μοm της νέας αποικίας της στο Αιγαίο, που για την ώρα παραμένει μυστική, αναπτερώνει τις ελπίδες για τη διατήρηση του είδους, αφού αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τόπους αναπαραγωγής.

Επειδή πρόκειται για ένα ακατοίκητο νησί, τα ζώα έχουν μείνει ανενόχλητα και ασφαλή για πολύ καιρό.

Το νησάκι ήδη έχει ενταχθεί στις περιοχές ΝATURA. Εκκρεμεί η κήρυξή του ως προστατευόμενη περιοχή από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, κάτι που θα γίνει μετά την εκπόνηση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης.

Η μεσογειακή φώκια, που έχει εξαφανιστεί οριστικά από όλες τις άλλες μεσογειακές χώρες και έχει καταφέρει να επιζήσει στα Ελληνικά νερά λόγω της ιδιόμορφης ακτογραμμής της χώρας μας, είναι το πιο σπάνιο είδος φώκιας στον κόσμο.
Πηγή: skai.gr