Κλείσιμο

Μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού μόνο με υδρογόνο

Οι κάτοικοι της Βενετίας είναι, εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα, είναι οι πρώτοι πολίτες παγκοσμίως που απολαμβάνουν τα οφέλη από το μεγαλύτερο εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας της υδρογείου με μηδενικές εκπομπές ρύπων: το εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας της Enel στη Fusina της Ιταλίας που λειτουργεί 100% με υδρογόνο.

Μετά τα εγκαίνια των κτηριακών εγκαταστάσεων τον Απρίλιο του 2008, οι εργασίες για τις υποδομές και τον εξοπλισμό διενεργήθηκαν εντός των προγραμματισμένων χρονικών περιθωρίων.

Η πρώτη δοκιμή του στροβίλου έγινε με χρήση μεθανίου την άνοιξη του 2009 και τώρα- μετά την αποπεράτωση του ειδικού αγωγού- το εργοστάσιο λειτουργεί πλέον αποκλειστικά με χρήση υδρογόνου.

Η μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας υδρογόνου στη Fusina είναι ισχύος 12MW, ενώ ακόμα 4 MW παράγονται από την υπάρχουσα λιθανθρακική μονάδα μέσω της επανάχρησης του θερμού αέρα που παράγεται από τον στρόβιλο που κινείται με υδρογόνο.

Η παραγόμενη ενέργεια, ισοδυναμεί με 60 εκατομμύρια kWh ετησίως, καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες 20.000 νοικοκυριών και αποτρέπει την έκλυση 17.000 μετρικών τόνων ρύπων CO2 ετησίως. Η μονάδα, που είναι η πρώτη αυτής της κατηγορίας παγκοσμίως, έχει χτιστεί στο χώρο της μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας «Andrea Palladio» της Enel στη Fusina, δίπλα στις εγκαταστάσεις πετροχημικών του Porto Marghera, από όπου προμηθεύεται το υδρογόνο το οποίο προκύπτει ως υποπροϊόν της διαδικασίας επεξεργασίας.
Πηγή: skai.gr