Αίγυπτος: Η Νεφερτίτη πιθάνον έχει ταφεί σε μυστικό θάλαμο του Τουταγχαμών

Οι επιστήμονες μπορεί να ανακάλυψαν μια ένδειξη για ένα από τα πιο διάσημα μυστήρια της Αιγύπτου, καθώς υπάρχει πιθανότητα να έχουν εντοπίσει τον τάφο της πιο γνωστής βασίλισσας της Αιγύπτου -της Νεφερτίτη- ευρέως γνωστή για την ομορφιά της όπως σώζεται στη γνωστή προτομή. 

Μια ομάδα βρετανών και αιγυπτίων αρχαιολόγων, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων, Mamdouh Damati εκτιμά ότι η Νεφερτίτη θα μπορούσε να έχει ταφεί σε ένα μυστικό θάλαμο στον τάφο του φαραώ Τουταγχαμών, ένα διάσημο αξιοθέατο στο Κάιρο που αποτέλεσε αντικείμενο σχολαστικής σάρωσης από ειδικό ραντάρ το περασμένο τριήμερο, ανέφερε το News.com.au.

Προηγούμενες έρευνες με ραντάρ αποκάλυψαν ότι πίσω από τους τοίχους του τάφου του Τουταγχαμών υπάρχουν οργανικά υλικά, αλλά κανείς δεν είναι σίγουρος αν αποτελούν κοιλότητες δημιουργημένες από τη Φύση ή από ανθρώπινο χέρι.

Αν αποδειχθεί ότι οι κοιλότητες είναι κατασκευασμένες από άνθρωπο, το εύρημα είναι σύμφωνο με μια θεωρία του βρετανού αιγυπτιολόγου Νίκολας Ριβς σύμφωνα με την οποία η μονάρχης, σύζυγος του φαραώ Ακενατόν, (ή Ακενατέν) η οποία γεννήθηκε γύρω στο 1370 π.Χ. και πέθανε σε ηλικία περίπου 40 ετών, τάφηκε σε έναν από τους πίσω θαλάμους του Τουταγχαμών. Για να αποδειχθεί ότι η θεωρία έχει μπορεί να χρειαστεί να γκρεμιστούν ορισμένοι από τους τοίχους του τάφου. 

Η Νεφερτίτη και
ο σύζυγός της ήταν γνωστοί για το ότι εισήγαγαν το μονοθεϊσμό στην Αιγυπτιακή θρησκεία. Πίστευαν μόνο στον θεό Ατόν (’θωνα). Ήταν επίσης γνωστή στην Αίγυπτο για την ομορφιά της. Ήταν περήφανη για το μακρύ λαιμό της. Το όνομά της σημαίνει «έφτασε η όμορφη».
Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η Νεφερτίτη κυβέρνησε για μια σύντομη περίοδο μεταξύ του θανάτου του συζύγου της και την ενθρόνιση του Τουταγχαμών με το όνομα Ανχκεπρούρε Νεφερνεφερουάτεν. Πρόσφατες έρευνες θέτουν υπό αμφιβολία αυτόν τον ισχυρισμό.

Πηγή: skai.gr