Αποκωδικοποιείται το μυστήριο Ντα Βίντσι μετά από 212 χρόνια

Στην επέτειο των 500 χρόνων από τον θάνατο του Ιταλού πολυμαθούς της Αναγέννησης μπορεί να υπάρξουν απαντήσεις σε ένα από τα πραγματικά μυστήρια γύρω από τον μεγάλο ζωγράφο. 

Τα οστά του Λεονάρντο Ντα Βίντσι χάθηκαν το 1807 μετά την κατεδάφιση του παρεκκλησιού όπου βρισκόταν ο τάφος του. Πριν από 56 χρόνια, όμως, ο Γάλλος συγγραφέας, Αρσενέ Χουσαγιέ ισχυρίστηκε ότι βρήκε τα οστά αλλά δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθεί ο ισχυρισμός του. 

Τώρα μία ανάλυση DNA από μία τούφα μαλλιών που φέρεται να ανήκει στον αναγεννησιακό ζωγράφο μπορεί να είναι το «κλειδί» για την λύση του μυστηρίου. Τα μαλλιά βρίσκονταν κρυμμένα σε μία ιδιωτική συλλογή τέχνης στις ΗΠΑ και θα παρουσιαστούν δημόσια για πρώτη φορά στην γενέτειρα του Ντα Βίντσι στην Τοσκάνη. 

Μαζί με το DNA απογόνων του Ντα Βίντσι, οι οποίοι έχουν εντοπιστεί από τους ερευνητές, θα μπορεί να διαπιστωθεί αν τα οστά πράγματι ανήκουν στον μεγάλο ζωγράφο. Ανάμεσα στους 35 απογόνους, που προέρχονται από τον αδερφό του Ντα Βίντσι, Ντομένικο ανήκει και ο Ιταλός σκηνοθέτης και παραγωγός, Φράνκο Τζεφιρέλι. 

«Βρήκαμε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού μία τούφα μαλλιά που είχαν την ιστορική ονομασία «Τα μαλλιά του Λεονάρντο Ντα Βίντσι», ανέφεραν σε δήλωση τους οι ιστορικοί Αλεσάντρο Βεζόσι και Άγνες Σαμπάτο. 

«Αυτή η τούφα μαλλιών που παρέμενε μυστικό μέχρι σήμερα σε αμερικανική συλλογή θα εκτεθεί στον κόσμο για πρώτη φορά μαζί με τα έγγραφα που πιστοποιούν την αρχαία γαλλική προέλευση τους», είπε ο Αλεσάντρο Βεζόσι. 

«Αυτό το λείψανο είναι αυτό που χρειαζόμασταν για να κάνουμε την ιστορική έρευνα μας ακόμη πιο ισχυρή από επιστημονική άποψη. Σχεδιάζουμε να κάνουμε ανάλυση DNA στα λείψανα και να τα συγκρίνουμε με τους ζωντανούς απογόνους του Ντα Βίντσι και με τα οστά που βρέθηκαν σε διάφορους (σ.σ. πιθανολογούμενους) τόπους ταφής του Ντα Βίντσι που έχουν εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια», ανέφεραν στην βρετανική εφημερίδα Guardian οι ερευνητές. 

Πηγή: skai.gr