Κλείσιμο

Πέθανε η «βασίλισσα» Αρίθα Φράνκλιν

Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 76 ετών η κορυφαία τραγουδίστρια και αποκαλούμενη «βασίλισσα της σόουλ», Αρίθα Φράνκλιν.

Έπασχε από προχωρημένο καρκίνο στο πάγκρεας. Η ασθένεια είχε διαγνωστεί το 2010 ενώ το περασμένο έτος η Φράνκλιν ανακοίνωσε πως αποσύρεται από την ενεργό δράση.

Γνωστή για το βάθος και την δύναμη της φωνής της, η Φράνκλιν σταδιοδρόμησε στον μουσική επί σχεδόν επτά δεκαετίες, κερδίζοντας 18 βραβεία Γκράμι. Το 1987 έγινε η πρώτη γυναίκα που εντάχθηκε στο Rock and Roll Hall of Fame.

Γεννημένη το 1942 στο Μέμφις του Τενεσί, κόρη ιερέα και μουσικού, η Φράνκλιν αρχικά διδάχτηκε εκκλησιαστική μουσική. Ηχογράφησε το πρώτο τραγούδι της στην εκκλησία του πατέρα της σε ηλικία 14 ετών.

Η μεγάλη στροφή στην καριέρα της ήλθε το 1966, όταν υπέγραψε συμβόλαιο με την εταιρεία παραγωγής Atlantic Records, η οποία την ενθάρρυνε να αγκαλιάσει τον συνδυασμό σοούλ και γκόσπελ μουσικής, ενώ προηγούμενοι συνεργάτες της την πίεζαν προς την τζαζ.

Η Φράνκλιν μεσουράνησε την δεκαετία του 1960 – την «ταραγμένη» περίοδο στον αγώνα για τα δικαιώματα των μαύρων στις Ηνωμένες Πολιτείες – με επιτυχίες όπως το «(You Make Me Feel Like) A Natural Woman» και το «Respect».

Την δεκαετία του 1970 γνώρισε μια μικρή κάμψη, όμως επανήλθε δυναμικά την δεκαετία του '80.

Ήταν φίλη του αγωνιστή Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και τραγούδησε στα εγκαίνια του μνημείο του το 2011. Σε μια πολιτική αναγνώριση του μεγαλείου της, ήταν η ερμηνεύτρια στην ορκωμοσία των προέδρων Τζίμι Κάρτερ, Μπιλ Κλίντον και Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και στην κηδεία της Ρόζα Παρκς, της γυναίκας-έλβημα για την φυλετική ισότητα.

Το 2005 ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο νεότερος την βράβευσε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, που είναι η ύψιστη μη στρατιωτική τιμή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η πιο γνωστή εμφάνισή της
τα τελευταία χρόνια ήταν το 2015, όταν έκανε τον πρόεδρο Ομπάμα να δακρύσει ενώ τραγουδούσε το «(You Make Me Feel Like) A Natural Woman».



Πηγή: skai.gr