«Έγκλημα & κρίση» στη Θεσσαλονίκη

Διεθνές συνέδριο με θέμα «Έγκλημα και κρίση: γραφές και μεταγραφές της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας» θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή, και το Σάββατο στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στο συνέδριο, που τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ, θα λάβουν μέρος συγγραφείς, πανεπιστημιακοί ερευνητές, κριτικοί λογοτεχνίας και μεταφραστές.

Ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τους συνέδρους είναι η σχέση του ελληνικού αστυνομικού μυθιστορήματος με την κρίση: το πώς η λογοτεχνία βλέπει την οικονομική κρίση (Γιάννης Πανούσης) ή το πώς κατανοεί και ερμηνεύει τις κοινωνικές της συνέπειες (Loic Marcou).

Θα συζητηθούν ακόμα η πορεία της αστυνομικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα από το 1974 έως σήμερα (Βαγγέλης Χατζηβασιλείου), ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζονται οι αστυνομικοί συγγραφείς από την υπερανάπτυξη του καπιταλισμού και την παγκοσμιοποίηση (Dominique Manotti) και το μέλλον της μυθοπλασίας του νουάρ (Patrick Raynal).

Τους συνέδρους θα απασχολήσει επίσης η διαδρομή που έχει χαράξει η αστυνομική λογοτεχνία κινούμενη ανάμεσα στην παράδοση και τον μοντερνισμό (Πέτρος Μαρτινίδης), καθώς και τα προβλήματα τα οποία καλούνται να επιλύσουν οι μεταφραστές της (Σίμος Γραμμενίδης, Τιτίκα Δημητρούλια).

Θα ακουστούν επιπροσθέτως εισηγήσεις για το αστυνομικό μυθιστόρημα στη Μεσόγειο (Ανθή Βηδενμάιερ), την Αφρική (Veronique Bonnet), την Ιταλία (Ζώζη Ζωγραφίδου), τη Σερβία (Adrijana Marcetic) και την Τουρκία (Timour Muhidine), όπως και για τη σχέση του αστυνομικού μυθιστορήματος με τα μαθηματικά (Τεύκρος Μιχαηλίδης), την περιπλάνηση (Maurice Attia) και τη λαϊκότητα (Ουρανία Πολυκανδριώτη). Εισηγήσεις για καθιερωμένα έργα της αστυνομικής λογοτεχνίας σε διεθνές επίπεδο θα κάνουν οι Vesna Elez και Γκρατσιέλα Καστελλάνου.
Πηγή: skai.gr