Room18: Το νέο αστικό ξενοδοχείο στο μουσείο Μπενάκη

Πώς είναι ένα καταπράσινο δωμάτιο -πάρκο, εμπνευσμένο από τα Ηλύσια Πεδία; Πώς φαντάζει ένα δωμάτιο- διάδρομος, στο οποίο όλα τα έπιπλα, με τη βοήθεια αυτοματισμών, μπορούν να αναρτώνται σε διάφορα ύψη; Τι θέση έχει ένα αιωρούμενο δωμάτιο μέσα σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου;

Τρία δωμάτια σε κανονικές διαστάσεις «πρωταγωνιστούν» στην πρωτότυπη έκθεση του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού ROOM18, που υλοποιείται και παρουσιάζεται από αύριο, 18 Νοεμβρίου, έως τις 4 Δεκεμβρίου 2016 στο μουσείο Μπενάκη (κτίριο οδού Πειραιώς).

Θέμα (έκθεσης και διαγωνισμού) ο εσωτερικός χώρος ενός τυπικού δωματίου ύπνου σε ελληνικό αστικό ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, τα βασικά χαρακτηριστικά του οποίου ορίζονταν από τις προδιαγραφές του υπουργείου Τουρισμού.

Στην έκθεση παρουσιάζονται σε πραγματικές διαστάσεις (κλίμακα 1:1) τα τρία βραβευμένα δωμάτια, όπως τα φαντάστηκαν και τα σχεδίασαν ο Λεωνίδας Παπαλαμπρόπουλος (1ο βραβείο, Ελλάδα), Joao Prates Ruivo (2ο βραβείο, Πορτογαλία) και Sara Navazo Saez De Arregui & Edorta Larizgoitia Andueza (3ο βραβείο, Ισπανία).



Στόχος της η παρουσίαση ιδεών που θα αναθεωρήσουν τα ισχύοντα δεδομένα στην αρχιτεκτονική φιλοξενίας, εστιάζοντας στις ανάγκες του σύγχρονου ταξιδιώτη. Η έκθεση πλαισιώνεται με την παρουσίαση, υπό τη μορφή πινακίδων, των 262 συμμετοχών από 580 συντελεστές, προερχόμενων από 17 χώρες.

«Η έκθεση δεν έχει ουτοπικό χαρακτήρα. Αποσκοπεί σε πραγματικά αποτελέσματα, στο να επηρεάσει τη σκέψη όλων όσων ασχολούνται με τον τουρισμό (αρχιτέκτονες, ξενοδόχους κλπ.), ίσως να διεγείρει και το μυαλό των πιθανών ενοίκων, ώστε να αναζητήσουν, όχι μόνο την εμπειρία του ξενοδοχείου, αλλά και του δωματίου που θα κατοικήσουν», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο μουσείο Μπενάκη, ο Γεώργιος Πανέτσος, καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων στο πανεπιστήμιο Πατρών. Μεταξύ άλλων τόνισε, ότι η υλοποίηση των αποτελεσμάτων ενός αρχιτεκτονικού διαγωνισμού είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα και ότι οι συμμετοχές ξεπέρασαν τα προσδοκώμενα, όχι μόνο σε αριθμό, αλλά και σε ποιότητα.

«Για πρώτη φορά ερχόμαστε στο θέμα του εσωτερικού χώρου, μια θεματική που βρίσκεται στην επικράτεια της υποτίμησης και της υποβάθμισης, εκπαιδευτικής και εκθεσιακής. Κι όμως είναι το πεδίο όπου γεννήθηκε η νεωτερικότητα και το οποίο μας συγκινεί ακόμα. Ο μοντερνισμός δεν θα υπήρχε αν δεν γίνονταν τέτοιου είδους εκθέσεις που ερευνούν τον εσωτερικό χώρο», δήλωσε από τη μεριά του ο Γιώργος Τζιρτζιλάκης, αρχιτέκτων, αναπληρωτής καθηγητής, σημειώνοντας παράλληλα ότι η έκθεση ανοίγει έναν νέο ορίζοντα ώστε «η ελληνική αρχιτεκτονική να μην θεωρεί ότι το ενδιαφέρον του αρχιτέκτονα είναι να κάνει μόνο δημόσια κτίρια», αλλά βρίσκεται «κι εκεί όπου αναπτύσσεται η καθημερινή δραστηριότητα του ανθρώπου».

Το ROOM18 είναι ένα πρόγραμμα διερεύνησης της αρχιτεκτονικής φιλοξενίας. Έρχεται δέκα χρόνια μετά τον πρώτο κύκλο τριών διαγωνισμών που είχε διοργανώσει η Διεθνής Επιθεώρηση Αρχιτεκτονικής ΔΟΜΕΣ, με θέμα την αρχιτεκτονική της συλλογικής κατοικίας σε αστικό, προαστιακό και εξωαστικό περιβάλλον, την περίοδο 2006-2007. Το πρόγραμμα συνιστούν τέσσερις δράσεις σε αλληλεπίδραση: ένας διαγωνισμός, ένα ανοιχτό ψηφιακό αρχείο, η παρούσα έκθεση και ο ειδικός τόμος ROOM18, που θα κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο 2017 και στον οποίο θα παρουσιάζονται αναλυτικά τα τρία βραβευμένα δωμάτια και οι 100 καλύτερες προτάσεις, σύμφωνα με την κρίση της κριτικής επιτροπής (που αποτελούνταν από τους αρχιτέκτονες Γ. Πανέτσο, Γ. Τζιρτζιλάκη, Γ. Αίσωπο και Μ. Φιλιππίδη). Επιμελητές της έκθεσης είναι ο Γ. Πανέτσος και ο Νίκος Σούλης.
Πηγή: skai.gr