Ο Μπομπ Ντίλαν κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Στον αμερικανό τραγουδοποιό και μουσικό Μπομπ Ντίλαν απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, όπως ανακοίνωσε η Ακαδημία στη Στοκχόλμη.

Πρόκειται για επιλογή-έκπληξη, καθώς είναι η πρώτη φορά που το βραβείο δίνεται σε έναν καλλιτέχνη που θεωρείται πρωτίστως τραγουδιστής, παρά πεζογράφος, ποιητής ή θεατρικογράφος.

Όπως O 75χρονος Ντίλαν βραβεύθηκε για τη δημιουργία «νέων ποιητικών εκφράσεων στο πλαίσιο της σπουδαίας αμερικανικής παράδοσης τραγουδιών», σε μία ένδειξη ότι η Ακαδημία τον αντιλαμβάνεται περισσότερο ως ποιητή παρά ως τραγουδιστή.

Το βραβείο δίνεται για την ισόβια προσφορά ενός καλλιτέχνη, κι όχι για μεμονωμένα έργα. Ο Ντίλαν ήταν ένας από τους κορυφαίους και πιο αμφιλεγόμενους εκφραστές της αμερικανικής φολκ μουσικής τη δεκαετία του 1960, την εποχή που αντικομφορμιστικά κινήματα άλλαξαν το χαρακτήρα της αμερικανικής ψυχροπολεμικής κοινωνίας.

Στη συνέχεια διακρίθηκε και σε άλλα είδη μουσικής, διατηρώντας μεγάλο κοινό θαυμαστών έως και σήμερα.


Το όνομα του Ντίλαν είχε αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν στο πλαίσιο των υποψηφιοτήτων για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, όμως ο μουσουργός ποτέ δεν είχε θεωρηθεί κύριος διεκδικητής.

Το Βραβείο Νόμπελ συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο οκτώ εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών, που ισοδυναμούν με περίπου 900.000 δολάρια.



Πηγή: skai.gr