Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και πάλι ανοιχτό

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το πρώτο μουσείο σύγχρονης τέχνης στη χώρα, το "θαυμαστό δείγμα της κοινωνίας των πολιτών", ο "χώρος - σύμβολο της πολιτιστικής Θεσσαλονίκης", το μουσείο που ουσιαστικά σύστησε τη σύγχρονη τέχνη στους Έλληνες πολίτες, ήταν το τελευταίο τετράμηνο κλειστό λόγω της οικονομικής κρίσης. 

Το Δ.Σ του μουσείου αποφάσισε τον περασμένο Ιούνιο, να απολύσει τους εργαζόμενους και να τους αποζημιώσει κανονικά.

Τριάντα και έξι χρόνια από την ίδρυσή του και τέσσερις σχεδόν μήνες μετά την αναστολή της λειτουργίας του, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης επανέρχεται.

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης είναι από χθες το βράδυ ξανά ανοιχτό, "δείχνει" στο κοινό αντιπροσωπευτικό δείγμα της μόνιμης συλλογής του- των 2.000 και πλέον έργων τέχνης (συμπεριλαμβανομένων των 47 "ιδρυτικών" του μουσείου έργων της δωρεάς του Αλέξανδρου Ιόλα).

Μετά την επανέκθεση αντιπροσωπευτικών έργων της μόνιμης συλλογής του, η οποία θα διαρκέσει ως τα μέσα Δεκεμβρίου, στις εντυπωσιακές αίθουσες εκθέσεων του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης προγραμματίζεται να μετακομίσουν από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΚΜΣΤ) στη μονή Λαζαριστών αντιπροσωπευτικά έργα Ρώσων πρωτοπόρων καλλιτεχνών της περίφημης Συλλογής Κωστάκη.

Το σύνολο των έργων της συλλογής (1270 έργα) δεν έχει εκτεθεί στη Μονή Λαζαριστών, όπου φυλάσσεται από την έλευσή της στη Θεσσαλονίκη, στις 7 Οκτωβρίου του 1998, παρά μόνο μεμονωμένα και αποσπασματικά (σε θεματικές εκθέσεις).

Η έκθεση έργων των Ρώσων πρωτοπόρων ζωγράφων (συλλογή Κωστάκη) θα φιλοξενηθεί στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης την περίοδο των γιορτών (από τα μέσα Δεκεμβρίου ως και το τα μέσα Μαρτίου), ενώ προγραμματίζεται να ακολουθήσει η έκθεση με τα έργα των 18 καλλιτεχνών αρμενικής καταγωγής (οι οποίοι ζουν από τη Συρία έως τη Βραζιλία κι από την Ελλάδα έως τις Ηνωμένες Πολιτείες- όλοι τους απόγονοι επιζώντων της Γενοκτονίας) -έργα τα οποία συνέθεσαν το βραβευμένο με Χρυσό Λέοντα στην πρόσφατη Μπιενάλε της Βενετίας εθνικό περίπτερο της Αρμενίας σε επιμέλεια της Αντελίνας Φον Φίρστενμπεργκ.

Σε συνεργασία με το Γερμανικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης προγραμματίζεται, για τα τέλη του 2016, μεγάλη έκθεση στις εγκαταστάσεις του ΜΜΣΤ για την εικαστική παραγωγή της πόλης (και της χώρας) στην εποχή της γερμανικής κατοχής, του Εμφυλίου, αλλά και του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος (σε συνεργασία και με το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης).

Ιστορικό του Μουσείου


Η μόνιμη συλλογή του Μουσείου ξεπερνά σήμερα τα 1800 έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και μέρος της παρουσιάζεται πάντα στις νέες του πτέρυγες. Οι δωρεές συλλεκτών, καλλιτεχνών, ιδιοκτητών αιθουσών τέχνης και ιδιωτών το εμπλουτίζουν διαρκώς: μετά τον Αλ. Ιόλα, οι Franz Geierhaas, Μάγδα Κοτζιά, Α. και Δ. Ξύδη, Γ. Απέργης, Ν., Α. και Ξ. Σαχίνης είναι μεγάλοι δωρητές του ΜΜΣΤ.

Σε εκθεσιακός έχει ουσιαστικά μετατραπεί και ο υπαίθριος χώρος του Μουσείου που πέραν του γιγαντιαίου κινητικού με νερό έργου (τις "Ομπρέλες" που δώρισε στο μουσείο ο δημιουργός τους Γ. Ζογγοόοπουλος) έχει διαμορφωθεί με τσιμέντο και σίδερο καθώς και έργα από τα ίδια υλικά του γλύπτη Φιλολαου Τλούπα.

Από την ίδρυση του μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει 87 εκθέσεις, 416 παράλληλες εκδηλώσεις (μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, διαλέξεις κ.ά.) και εκατοντάδες εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικες.

Η επίσκεψη στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης είναι μάλλον εύκολη, καθώς βρίσκεται στο πλέον "προσβάσιμο" (με κάθε μέσο) σημείο της πόλης. Στεγάζεται στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ (πρώην περίπτερο της ΔΕΗ). Στο ίδιο "Τρίγωνο των μουσείων" (όραμα από την εποχή της Μελίνας Μερκούρη) σε ακτίνα 200 μέτρων βρίσκονται το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο του Λευκού Πύργου.
Πηγή: skai.gr