200 κιθάρες τιμούν τον Χατζιδάκι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Για ακόμα μια φορά θα ηχήσουν οι 200 κιθάρες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αυτήν την φορά αποτελώντας ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στα 90 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι. Ο Βαγγέλης Μπουντούνης πιστός στη διεύθυνση της ξεχωριστής αυτής ορχήστρας, σε ένα πρόγραμμα με πολυαγαπημένα έργα του συνθέτη.

Η σχέση του Μάνου Χατζιδάκι με τους "Κιθαριστές" και τον Βαγγέλη Μπουντούνη ξεκινάει από το 1984, όταν ο Βαγγέλης Μπουντούνης δίδαξε το πρώτο Σεμινάριο Κιθάρας στο Ρέθυμνο και ο Μάνος Χατζιδάκις επισκέφτηκε την πόλη της Κρήτης για να μοιραστεί τις γνώσεις του με τους σπουδαστές.

Ο Μάνος Χατζιδάκις εντυπωσιάστηκε
από την παράξενη αυτή ορχήστρα και ενθουσιάστηκε τόσο που παρέμεινε εκεί για να διευθύνει τις πρόβες και τη συναυλία των νεαρών μουσικών στο φινάλε του σεμιναρίου.

Μαζί με τους 200 κιθαριστές θα βρίσκεται η σολίστ Μάρω Ραζή, οι String Demons (Κωνσταντίνος Μπουντούνης-τσέλο, Λυδία Μπουντούνη-βιολί), οι σοπράνο Χριστίνα Σπηλιακοπούλου, Ελεάννα Κωνσταντά και Έφη Παπαδοπούλου. Επίσης θα συμμετέχει η Παιδική Χορωδία Εθνικού Ωδείου (διδασκαλία: Ελπίδα Παουλίνο), η Μεικτή Χορωδία Εθνικού Ωδείου (διδασκαλία: Σπύρος Κλάψης), το Τρίο Ανταλετάκ, καθώς και οι μουσικοί Χάρης Παναγιωτόπουλος (ντραμς), Όσβαλντ Αμιράλης (κοντραμπάσο) και Κωνσταντίνος Δελογιάννης (φυσαρμόνικα).

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας μια ορχήστρα από 80 περίπου σολίστ ("Οι Κιθαριστές") παρουσιάζει μουσικές από την Αναγέννηση και το Μπαρόκ και συνεχίζει, εναλλάσσοντας μελωδίες του Μ. Χατζιδάκι με συνθέσεις φίλων του (Nino Rota, Nicola Piovani, Maurice Jarre, Astor Piazzolla, κ.ά.), κυρίως από το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Στο δεύτερο μέρος, οι String Demons θα ερμηνεύσουν ορχηστρικά έργα του Μάνου Χατζιδάκι με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο.

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος στη σκηνή της Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης θα ανέβει ολόκληρη η ορχήστρα. Περίπου 200 κιθαριστές, μαζί με τις δύο χορωδίες και τους σολίστ θα παίξουν μουσική και τραγούδια του Χατζιδάκι, καθώς και τα έργα «Αθάνατος» και «Ένα τραγούδι για τον Μάνο» που γράφτηκαν ειδικά για τις δύο συναυλίες και είναι αφιερωμένα στην μνήμη του.

Πηγή: skai.gr