«Κρήτη: Η μεγάλη συνάντηση» στην Αθήνα

Η 3η Παγκρήτια Έκθεση με τίτλο «Κρήτη: Η μεγάλη συνάντηση» θα πραγματοποιηθεί φέτος από 1 έως 4 Μαΐου 2015 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στο Νέο Φάληρο στην Αθήνα, με την συνδιοργάνωση της περιφέρειας Κρήτης, των επιμελητηρίων του νησιού, και την στήριξη των δήμων, των παραγωγικών τάξεων και φορέων της Κρήτης.

Με αφορμή την έκθεση αυτή, που προβάλλει τα προϊόντα, τον τουρισμό, τις υπηρεσίες και τον πολιτισμό του νησιού, σε συνέντευξη που δόθηκε στην περιφέρεια Κρήτης παρουσία του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, αναπτύχθηκαν οι στόχοι της καθώς και η συμβολή της στην τοπική οικονομία.

Ο Σταύρος Αρναουτάκης μίλησε για «μια ακόμα μεγάλη έκθεση για την στήριξη, προβολή των προϊόντων μας, του τουρισμού μας, του πολιτισμού μας» επισημαίνοντας ότι η περιφέρεια Κρήτης στηρίζει τέτοια γεγονότα.

«Μόνο με την πολιτική της εξωστρέφειας, με την συμπόρευση πρωτογενή τομέα και τουρισμού - πολιτισμού, την οποία υλοποιούμε στην εσωτερική αγορά, αλλά και στο εξωτερικό, αναδεικνύουμε τα ποιοτικά προϊόντα που παράγει το νησί μας, καθώς επίσης και το τουριστικό μας προϊόν» ανέφερε ο περιφερειάρχης.

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης αρμόδια για θέματα πρωτογενή τομέα Θεανώ Βρέντζου Σκορδαλάκη επεσήμανε ότι η Περιφέρεια στηρίζει τέτοιες εκθέσεις, που ενδυναμώνουν και τους τρεις παραγωγικούς τομείς της οικονομίας της Κρήτης.

«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική έκθεση που στοχεύει στην ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών των κρητικών προϊόντων, και φέρει σε επαφή τα κρητικά προϊόντα, τους επιχειρηματίες, τους μεταποιητές με τα δίκτυα διανομής, αλλά και τους ίδιους τους καταναλωτές επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κρήτης Μανόλης Χνάρης.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Μανώλης Αλιφιεράκης, μίλησε για μια καλά οργανωμένη έκθεση με την συμπαράσταση της περιφέρειας Κρήτης και των επιμελητηρίων, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι «σιγά - σιγά κερδίζουμε το στοίχημα της εξωστρέφειας των κρητικών επιχειρήσεων».

Εξάλλου, ο διοργανωτής της έκθεσης Νεκτάριος Σερμάκης, σημείωσε ότι στόχος είναι να προβάλλουμε τα Κρητικά προϊόντα και τις υπηρεσίες, ενώ πρόσθεσε: «Θα έχουμε την ευκαιρία το τετραήμερο από 1 έως 4 Μαΐου 2015 να παρουσιάσουμε όλες τις παραγωγικές μονάδες του νησιού, μεταποιητικές, συνεταιριστικές, ενώσεις, δήμους, φορείς. Ουσιαστικά βρισκόμαστε ένα βήμα προς την θεσμοθέτηση αυτής της ετήσιας συνάντησης των Κρητών επιχειρηματιών με τα δίκτυα διανομής, το καταναλωτικό κοινό της Αττικής, αλλά και ευρύτερα της υπόλοιπης Ελλάδας».
Με την έκθεση οι οργανωτές στοχεύουν να:

- τοποθετηθούν τα κρητικά προϊόντα σε περισσότερα σηµεία πώλησης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

- έρθουν σε επαφή οι Κρήτες παραγωγοί και μεταποιητές µε τα δίκτυα διανοµής που βρίσκονται εγκατεστημένα στην περιοχή της Αττικής, συνάπτοντας νέες συνεργασίες που θα δώσουν ώθηση στην τοπική οικονοµία και παραγωγή,

- γνωρίσουν οι καταναλωτές καλύτερα τα κρητικά προϊόντα και να αναδειχθεί η δυναµική τους,

- αναδειχθεί το τουριστικό προϊόν της Κρήτης.

Όπως τονίσθηκε σε συνέντευξη Τύπου, η έκθεση θα είναι μικτή, δηλαδή κοινού και εμπορική.
Σ’ αυτήν θα μετέχουν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται και στους τρεις τομείς της παραγωγικής διαδικασίας, μονάδες παραγωγής και μεταποίησης αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, συνεταιριστικές οργανώσεις, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ανάπτυξης, εταιρείες από τον ευρύτερο τομέα του τουρισμού, επιχειρήσεις που ασχολούνται µε τη βιομηχανική παραγωγή.

Επίσης, επισημάνθηκε ότι ξεχωριστή παρουσία θα έχουν δήμοι της Κρήτης, που μέσα από τη συμμετοχή τους θα αναδείξουν τις τοπικές παραγωγές και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής τους, ενώ η έκθεση θα πλαισιώνεται από παράλληλες εκδηλώσεις που θα αποτυπώνουν τις πτυχές της Κρήτης στον πολιτισμό, στη γαστρονομία και στον τουρισμό.
Πηγή: skai.gr