Η γιορτή των "10 Animfest χρόνων"

Το Διεθνές Φεστιβάλ Animation της Αθήνας, δέκα χρόνια μετά την πρώτη διοργάνωσή του, υποδέχεται φέτος περισσότερες ταινίες κινούμενων σχεδίων από ποτέ, προερχόμενες από όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.

Προσφέρει έτσι στους λάτρεις του είδους μια μοναδική ευκαιρία να απολαύσουν πρόσφατες δημιουργίες σπουδαίων καλλιτεχνών, αλλά και σπουδαστών της τέχνης του animation, που κομίζουν με το έργο τους τη φρεσκάδα και τις ανησυχίες της γενιάς τους.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Animation Αθήνας πραγματοποιεί φέτος ένα ιδιαίτερα μεγάλο άνοιγμα στη νέα γενιά animators από όλο τον κόσμο, καθώς θεωρεί ότι η ανανέωση της τέχνης των κινούμενων σχεδίων, θα προέλθει από τους νέους. Έτσι οι νέοι δημιουργοί έχουν την τιμητική τους. 

Εάν χωρέσουμε το φεστιβάλ σε αριθμούς θα εντυπωσιαστούμε από τις 292 σπουδαστικές ταινίες animation, τις 90 ταινίες μικρού μήκους, τις 6 μεγάλου μήκους, τις 23 Ελληνικές και τις 48 Πειραματικές ταινίες.

Μια διαφοροποίηση για φέτος είναι ότι το Φεστιβάλ δημιούργησε μια νέα κατηγορία, όπου οι μετέχοντες διεκδικούν τα βραβεία του κοινού. Οι μικρού μήκους ταινίες animation που θα προβληθούν στο συγκεκριμένο τμήμα ξεπερνούν τις 100. 

Οι ταινίες κινούμενων σχεδίων, όπως αναφέρονταν παλαιότερα, έχουν μετονομαστεί σε ταινίες animation. Και το τι είναι animation σήμερα, θα έχουν την ευκαιρία οι Αθηναίοι να δούνε και να γνωρίσουν στο Ρομάντσο.

Ωστόσο μια εικόνα, ένας χαρακτήρας, ένας τόπος για να γίνει animation, δηλαδή να αποκτήσει ψυχή (από το λατινικό anima) χρειάζεται πρώτα να σχεδιαστεί είτε στο χαρτί, είτε στην ψηφιακή γραφίδα και την οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Τη μαγεία αυτής της διαδικασίας: από τη σύλληψη μιας ιδέας μέχρι την αποτύπωσή της, επιχειρούν οι εικαστικοί Ορέστης Συμβουλίδης, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος και Δημήτρης Χρήστου, στον 1ο όροφο του ΡΟΜΑΝΤΣΟ.

Εικονολάτρες και εικονοκλάστες ταυτόχρονα, αναδημιουργούν τα αθέατα Σύμπαντα, ανασύροντας πολλές φορές, τα όμορφα τέρατα που εγκαταβιώνουν στις πιο σκοτεινές γωνιές του. Τέλος, επιχειρούν να μετατρέψουν την έννοια του χρόνου σε χώρο, επιστρατεύοντας τα μαθηματικά για να φτιάξουν εξ ίσου λογικές αλλά και απροσδόκητες εικόνες.

Τα όρια μεταξύ των καλλιτεχνικών ειδών στην έκθεση ANIMA MUNDI εξακολουθούν και παραμένουν δυσδιάκριτα. Και ίσως για αυτό το αποτέλεσμα να έχει ένα επιπρόσθετο εικαστικό ενδιαφέρον. Η εικαστική Έκθεση ΑΝΙΜΑ MUNDI θα πραγματοποιηθεί από το Σάββατο 28 Μαρτίου ως την Τετάρτη 1 Απριλίου 2015.

Το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Animation της Αθήνας, συνεχίζει να αναζητά και να προβάλλει εκείνους τους Έλληνες δημιουργούς, που με το ταλέντο και το ανήσυχο πνεύμα τους διευρύνουν τα όρια της αισθητικής εμπειρίας ενός κορεσμένου κοινού, από την ατελεύτητη επέλαση των πάσης φύσεως εικόνων. 

Tα διαγωνιστικά τμήματα του 10oυ Διεθνές Φεστιβάλ Αnimation Αθήνας θα κλείσουν την Τετάρτη, 1η Απριλίου 2015 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στις 18:00 με την ταινία "Happy & Gay" της Lorelei Pepi. Πρόκειται για μια ταινία κινουμένων σχεδίων με μια gay / lesbian ιστορία, ένα ασπρόμαυρο μιούζικαλ σε στούντιο κινουμένων σχεδίων της δεκαετίας του 1930. Η ιστορία ακολουθεί δύο γκέι ζευγάρια τα οποίοι βγαίνουν μαζί για μια νύχτα στην πόλη και αντιμετωπίζουν από τη μια τη μισαλλοδοξία και τη βία και από την άλλη την ευτυχία και την αγάπη.

Τα μέρη διεξαγωγής του 10ου Animfest είναι τα εξής:

Ταινιοθήκη Της Ελλάδος
26 Μαρτίου – 1η Απριλίου 2015
Ιερά Οδός 48, Κεραμεικός
Τηλέφωνο: 2103609695
Είσοδος: 4 ευρώ ανά προβολή / 7 ευρώ για όλες οι προβολές της ημέρας

Αλκυονίς New Star Art Cinema
26 Μαρτίου – 1η Απριλίου 2015
Ιουλιανού 42, Πλατεία Βικτωρίας
Tηλέφωνο: 2108220008
Είσοδος: 5 ευρώ για όλες οι προβολές της ημέρας

ΡΟΜΑΝΤΣΟ
Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια
Τηλέφωνο: 2167003325
Ελεύθερη είσοδος
Πηγή: Ιωάννα Μπαζιάνα