Κλείσιμο

Σε δημοπρασία 1000 προσωπικά αντικείμενα του Ναπολέοντα

Σε δημοπρασία θα βγει το Σαββατοκύριακο συλλογή περίπου 1.000 προσωπικών υπαρχόντων του Ναπολέοντα Βοναπάρτη.

Στη συλλογή περιλαμβάνεται ένα από τα 19 καπέλα του σπουδαίου στρατηλάτη που έχουν «επιβιώσει» το πέρασμα των αιώνων, αλλά και το ζευγάρι γάντια που βρέθηκε στην προσωπική άμαξά του μετά την ήττα στη μάχη του Βατερλό.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν επίσης να αγοράσουν δεκάδες μετάλλια, έγγραφα, ένα σπαθί στολισμένο με διαμάντια, ένα ρωσικό κουτάλι για χαβιάρι και έναν από τους χάλκινούς αετούς της Μεγάλης Στρατιάς, που κάποτε στόλιζε την κορυφή του ιστίου μιας σημαίας (δώρο οι τρύπες που του προκάλεσαν σφαίρες).

Επιπλέον, προς πώληση θα διατεθούν τρίχες από τα μαλλιά του Βοναπάρτη, τυφέκια, έπιπλά του και πίνακες, συμπεριλαμβανομένου ενός πορτρέτου του αυτοκράτορα από τον ζωγράφο Πολ Ντελαρός.

Τα ιστορικά αντικείμενα ανήκουν στην βασιλική οικογένεια του Μονακό, η οποία θα χρησιμοποιήσει τα κέρδη από τη δημοπρασία προκειμένου να χρηματοδοτήσει έργα συντήρησης και αναπαλαίωσης στο παλάτι της.

Η αξία της συλλογής εκτιμάται ανάμεσα στα 4 και τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Μόνον το περίφημο καπέλο του αυτοκράτορα ενδέχεται να πωληθεί έναντι 500.000 ευρώ, όπως δήλωσε ο Ζαν Πιέρ Οσενά, πρόεδρος ενός των οίκων που οργανώνουν τη δημοπρασία.

Το καπέλο είναι ελαφρά φθαρμένο, όμως ο τελευταίος που το φόρεσε ήταν ο κτηνίατρος του ιππικού της Μεγάλης Στρατιάς, στον φαίνεται πως το δώρισε ο Ναπολέοντας.
Πηγή: skai.gr