Κλείσιμο

Δεν υπάρχει πύλη για 4ο θάλαμο στην Αμφίπολη, σενάριο οριζόντιου τοίχου σφράγισης (video)

Δεν υπάρχει πύλη που να οδηγεί σε τέταρτο θάλαμο στον Τύμβο Καστά της αρχαίας Αμφίπολης, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκαναν η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και η υπεύθυνη ενημέρωσης Άννα Παναγιωταρέα, η αρχική υπόθεση εργασίας που ήθελε την ύπαρξη θυρώματος που να οδηγεί σε τέταρτο θάλαμο μέσα στο μνημείο «δεν επιβεβαιώνεται από την ανασκαφική εργασία».

Απέδωσαν τη λανθασμένη εντύπωση στο γεγονός ότι στο σημείο όπου πιστευόταν ότι βρίσκεται η θύρα έχει αφαιρεθεί μαρμάρινος ορθοστάτης.

«Επομένως, δεν υπάρχει θύρωμα στον τρίτο θάλαμο-τέταρτο χώρο», συμπληρώνουν η κ. Μενδώνη και η κ. Παναγιωταρέα.

Η κ. Μενδώνη πάντως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το δάπεδο το τρίτου θαλάμου, που είναι πολύ φτωχό σε σχέση με το ψηφιδωτό του δεύτερου, να είναι ένας οριζόντιος τοίχος σφράγισης.

«Αποτελεί και για μας υπόθεση εργασίας. Άρα δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, αλλά ούτε και να το επιβεβαιώσουμε με τα σημερινά δεδομένα» σημείωσε, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου.

Τόνισε επίσης πως το ταφικό μνημείο δίνει έντονα στοιχεία σύλησης, με «ισχυρότατες ενδείξεις δράσης τυμβωρύχων».

Σχετικά με το πρόσωπο για το οποίο χτίστηκε ο τάφος, η κ. Μενδώνη τόνισε πως αυτό το ερώτημα δεν μπορεί να απαντηθεί «πριν ολοκληρωθεί η ανασκαφή και πολύ πιθανόν πριν να ολοκληρωθεί και η μελέτη του μνημείου, η οποία μπορεί να κρατήσει κάποια χρόνια».

Το υπουργείο έδωσε επίσης στη δημοσιότητα εντυπωσιακό οπτικό υλικό από την αποκάλυψη του υπέροχου ψηφιδωτού που βρέθηκε στο δάπεδο του δεύτερου θαλάμου.

Στη δημοσιότητα δόθηκαν επίσης φωτογραφίες από τα τμήματα των φτερών των Σφιγγών που έχουν βρεθεί, που, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους, σύμφωνα με σχετικό σχέδιο που εκπόνησε ο ο αρχιτέκτονας τoυ ΥΠΠΟΑ Μ. Λεφαντζής.



Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες στον τρίτο θάλαμο του τάφου, που αποδείχτηκε βαθύτερος σε σχέση με τους δύο προηγούμενους.

Κάτω από τους πωρόλιθους του δαπέδου, μέσα στην αφαιρούμενη επίχωση βρέθηκαν τμήματα των φτερών των Σφιγγών, ένα μέρος από τον λαιμό της δεύτερης Σφίγγας.






Στον ίδιο χώρο βρέθηκαν επίσης τμήματα του εντυπωσιακού ψηφιδωτού, που απεικονίζει την αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα.


Οι εργασίες αφαίρεσης του αμμώδους χώματος από τον τρίτο θάλαμο θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ