Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος τραγούδησε ΒασίληΤσιτσάνη

Τον ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο να ερμηνεύει τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη, απόλαυσαν όσοι βρέθηκαν την Τρίτη το βράδυ στο πατάρι του Ιανού, όπου δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο.

Ο σπουδαίος ποιητής, τραγούδησε την ''Αρχόντισα'', το ''Αράπικο λουλούδι'', ''Όταν στα κέντρα σε πηγαίνω'' κι άλλα αριστουργήματα του άρχοντα του ρεμπέτικου, βασισμένα όλα σε πρώτες εκτελέσεις και συνοδευόμενος από τους τρεις φίλους του μουσικούς, με τους οποίους εδώ και δεκαπέντε χρόνια συγκροτούν την "Παρέα του Τσιτσάνη".

Πριν ξεκινήσει το πρόγραμμά της η κομπανία, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος μίλησε στο κοινό για τον Τσιτσάνη και τη σχέση του με τον συνθέτη, τον οποίο αποκαλεί ιδιοφυΐα: «Στο σπίτι μου έχω δύο φωτογραφίες: του Καβάφη και του Τσιτσάνη. Θεωρώ τον πρώτο ως τον μεγαλύτερο ποιητή και τον δεύτερο ως τον μεγαλύτερο μουσικό συγγραφέα. Γιατί εκτιμώ τον Τσιτσάνη για σπουδαίο; Δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλά δεν έχω πει κανέναν άλλο ιδιοφυΐα».

Η ιστορία του ποιητή με τον Βασίλη Τσιτσάνη περιέχει πολλά. Τον γνώρισε μικρός, σε ηλικία 11 ετών, μέσα στην κατοχή: «Είχα την απίθανη ευτυχία να τον γνωρίσω το 1942. 'Ημουν μικρό παιδί και πουλούσα τσιγάρα στον δρόμο, όταν κάποιος μου είπε να πάω σε κέντρα. Πήγα στα ''Κούτσουρα του Δαλαμάγκα'' κι εκεί είδα έναν απίθανα γοητευτικό και ωραίο άνδρα, τον Βασίλη Τσιτσάνη».

Την πρώτη του μελέτη για το ρεμπέτικο (''Ιστορική και αισθητική διαμόρφωση του ρεμπέτικου τραγουδιού'') το 1961, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος την έχει αποκηρύξει, γιατί όπως είπε «τη θεώρησε πρώιμο έργο». Αλλά το έργο συγκίνησε τον Τσιτσάνη σε τέτοιο βαθμό που έλεγε πριν πεθάνει στο περιβάλλον του ότι «δεν ήθελε να γράψουν κι άλλα για εκείνον παρά να δημοσιεύσουν το κείμενο που έγραψε γι' αυτόν ο Ντίνος Χριστιανόπουλος». Και αναδημοσιεύτηκε μόνο... σαράντα φορές. «Εκανε πάταγο» θύμισε ο ποιητής.«'Ηθελα να συμμαζέψω τα καλύτερα τραγούδια του Τσιτσάνη, αυτά που έγραψε έως το 1953, γιατί μετά πήρε την κάτω βόλτα.Πρόλαβε όμως να κάνει απίθανα αριστουργήματα. Από τα 1000 τραγούδια του, τα 187 τα θεωρώ αχτύπητα» λέει ο ποιητής.

Φανατικός οπαδός του Τσιτσάνη από το 1957, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, ίδρυσε το 1998 μαζί με τους Νίκο Στρουθόπουλο (μπουζούκι, τραγούδι), Νίκο Ζυγούρα (κιθάρα τραγούδι) και Δώρα Στρουθοπούλου (τραγούδι) την "Παρέα του Τσιτσάνη" κι οργώνουν εδώ και δεκαπέντε χρόνια την Ελλάδα απ' άκρη σ' άκρη, ερμηνεύοντας και διασώζοντας το έργο του Τσιτσάνη.

«Τραγουδάμε αφιλοκερδώς κι είναι απο τις καυχήσεις μου ότι μας προσφέρουν λεφτά και δεν τα παίρνουμε. Σας το λέω γιατί η Τσιτσανολατρεία παίρνει και δίνει, με λεφτά» είπε ο ποιητής με το γνωστό χιούμορ του, πριν ξεκινήσει η "Παρέα" μ' ένα ορχηστρικό κομμάτι τη βραδιά, ανοίγοντας επίσης τις χειμερινές εκδηλώσεις του "Πολιτιστικού και Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Λεντάκη", που είχε τη διοργάνωση.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, η Κατερίνα Χέλμη, η Λίνα Νικολακοπούλου, ο Σταμάτης Τσαρουχάς κ.ά.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ