Δυνατό και πολυσυλλεκτικό το πρόγραμμα της Στεγης Γραμμάτων και Τεχνών

Πολιτικό θέατρο, φημισμένοι καλλιτέχνες από την διεθνή χορευτική, μουσική και εικαστική πρωτοπορία σε συνδυασμό με τις εγχώριες, ανερχόμενες καλλιτεχνικές δυνάμεις, συνθέτουν ένα δυνατό και πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, για το 2013-2014, ανοιχτό στον κοινωνικό διάλογο και στην πόλη της Αθήνας.

«Το πρόγραμμα ήταν γεμάτο πέρσι, φέτος είναι πιο δυνατό, γιατί επιζητούμε το παραπάνω»,χαιρέτησε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση , Αντώνης Παπαδημητρίου, στην χθεσινοβραδινή παρουσίαση του προγράμματος.

Στον πυρήνα του, βρίσκονται οι Έλληνες δημιουργοί της παλαιότερης και νεότερης φρουράς. Ενδεικτικά αναφέρεται το πολυήμερο αφιέρωμα στον συγγραφέα του εμβληματικού έργου «Πεθαίνω σαν χώρα» Δημήτρη Δημητριάδη (16-27/10),η παράσταση «Φάουστ» σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού, με τον Ακύλλα Καραζήση στον πρωταγωνιστικό ρόλο (15/1-2/2 ), ενώ ο Εκτορας Λυγίζος, μετά την διεθνή βράβευση της ταινίας του «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού», ανεβάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το διάσημο «Room Service», μεγάλη θεατρική επιτυχία του Μπρόντγουέι και των αδελφών Μαρξ στον κινηματογράφο, γραμμένη στον απόηχο του αμερικανικού κραχ (18/12-5/1). Το «Τέλος», ένα σαρκαστικό θέαμα για τη συντέλεια του κόσμου (13-24/11), είναι επίσης η πρώτη συνεργασία της θεσσαλονικιωτικης «Εταιρείας Θεάτρου Χώρος».

Στη νέα σεζόν, το θέατρο της Στέγης ανοίγει στο μουσικό θέατρο με «Το μουσείο των φράσεων», πάνω σε κείμενα του νομπελίστα συγγραφέα Ελίας Καννέτι και του βετεράνου Γάλλου ηθοποιού, Αντρέ Βιλμς (26-28/2). Αλλά και με τον 40χρονο αστέρα της Ιαπωνίας, σκηνοθέτη, εικαστικό, χορογράφο, Τοσίκι Οκάντα, που επιστρέφει στη Στέγη (30/10-2/11) με την ομάδα του στην παράσταση «Ground and floor», σε μια αλληγορία εμπνευσμένη από το «τραύμα» που άφησε πίσω της η τραγωδία της Φουκουσίμα. Επίσης, το ονειρικό χορόδραμα «Τabac Rouge» του Τζέημς Τιερρέ,(22-24/1 1), με χορευτές και ακροβάτες σε μια ιδιαίτερη εικαστική παράσταση(22-24/1 1) που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, είναι κάποιες από τις θεατρικές παραστάσεις της καινούργιας σεζόν, στις οποίες περιλαμβάνεται και η πολυσυζητημένη, τετράωρη κωμωδία «Τα συμβόλαια του εμπόρου», του 45χρονου Γερμανού σκηνοθέτη Νικόλας Στέμαν. Μαζί με δεκατρείς ηθοποιούς και μουσικούς, θα έρθει στις 27 -29/3, από το Αμβούργο στη Στέγη.

Στον χορό, η πρωτοπόρος της βελγικής σκηνής Αν Τερέζα Κέερσμακερ και η ομάδα «Rosas» έρχονται στην Αθήνα με τις παραγωγές «Partita II» (12-14/12), στην οποία πρωταγωνιστεί επί σκηνής με τον αστέρα Μπόρις Σαρμάτζ, και «Vortex Temporum» (16-18/12). Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου θα παρουσιάσει στη Στέγη τη νέα του δουλειά ( 23/5-8/6), η Μαριάννα Καβαλιεράτου θα χορέψει με ακόμα τρεις χορευτές το καινούργιο έργο της ομάδας klokworks, «Re-calculate».(19-21/10).Στη σκηνή της Στέγης, θα ανεβεί ο διάσημος Ισπανός χορευτής φλαμένκο Ισραέλ Γκαλβάν, 23-27/4), σε μια χορογραφική απόπειρα να προσεγγίσει το θέμα του διωγμού των Ρομά, από τα φασιστικά καθεστώτα της περιόδου 30 και 40.

Επίσης, εγκαινιάζονται Φεστιβάλ, όπως για παράδειγμα το 1ο Φεστιβάλ νέων χορογράφων (1-7/2), με τέσσερις Ελληνίδες ανερχόμενες χορογράφους που ζουν εκτός συνόρων. Το νέο φεστιβάλ «Transitions» (Μεταβάσεις) το οποίο μέσα από περφόρμανς, παραστάσεις, ημερίδες κ.ά. δρώμενα, θα εστιάσει στην ανεξάρτητη καλλιτεχνική σκηνή περιοχών που τις τελευταίες δύο δεκαετίες αντιμετωπίζουν ραγδαίες κοινωνικές, οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές, ξεκινώντας από τα Βαλκάνια (5-16/3).

Στο μουσικό πρόγραμμα της νέας σεζόν, ενδεικτικά αναφέρεται η συναυλία του Ελβετού πιανίστα, συνθέτη και παραγωγού Nik Bartsch, (16/11), το μουσικό ταξίδι της ιστορικής, 40χρονης πλέον, ομάδας Shakti του Τζον ΜακΛάφλιν σε ηχοτοπία της τζαζ και της ινδικής παράδοσης (26/11), η συναυλία του Τάκη Μπαρμπέρη (6/12) που συμπράττει με τον Τουρκο-σουηδό σαξοφωνίστα Ιλάν Ερσαχίν, η συναυλία του σύνθετη Ανθονυ Μπράξτον (10/5).

Στα εικαστικά κυριαρχεί ο διεθνής εικαστικός Κριστιάν Μπολτάνσκι, με την διαδραστική έκθεση «Βλέμματα», επιχειρώντας να δει τους Αθηναίους με έναν τρόπο πιο διεισδυτικό, απομονώνοντας το βλέμμα τους μέσα από μαυρόασπρες φωτογραφίες ταυτότητας και προσκαλώντας μας σε μια ακρόαση των… χτύπων της καρδιάς μας (8/10-12/1/2014).

Οι εικαστικοί διάλογοι της Στεγης, φέτος μας προσκαλούν στον Εθνικό Κήπο, με έργα δέκα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών εμπνευσμένα από ποιήματα ή στίχους του Κωνσταντίνου Καβάφη. Το πολύπτυχο αφιέρωμα της Στέγης στον, τιμώμενο φέτος, Κ.Π. Καβάφη και με αφορμή την απόκτηση του αρχείου Καβάφη από το ίδρυμα Ωνάση, θα συνεχιστεί με συνέδριο και διαλέξεις από πανεπιστημιακούς, λογοτέχνες και καλλιτέχνες για το καβαφικό έργο και τη σύνδεσή του με τη σύγχρονη εποχή. Καλεσμένος, ανάμεσα σε άλλους, είναι ο Αμερικανός συγγραφέας και μεταφραστής του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή, Ντάνιελ Μέντελσον.

Στον φετινό κύκλο ζωντανών συνεντεύξεων, προσκεκλημένος είναι ο κινηματογραφιστής Ρομέν Γαβράς, γιος του Κώστα Γαβρά, (29/10) και οι συγγραφείς Τζόναθαν Κόου (στις 4/12), Ντέιβιντ Σεντάρις (στις 18/2) και Αβραάμ Γεοσούα (25/4).
Η θρυλική περφόρμανς αρτιστ Μαρίνα Αμπράμοβιτς, θα συζητήσει σχετικά με το έργο της και τη μέθοδό της (7/3).
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ