«Επιστρέφουν» στο Φεστιβάλ Φιλίππων ο Γ. Νταλάρας και η Γλυκερία

Για να διασφαλιστεί η προστασία του μνημείου αλλά και των θεατών είχε αοπφασισθεί να μην πραγματοποιηθεί το η συναυλία – αφιέρωμα Απόστολο Καλδάρα με τον Γιώργο Νταλάρα και τη Γλυκερία, που θα πραγματοποιούνταν στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων.

Το θέμα όμως επανήλθε στο ΚΑΣ μια βδομάδα μετά την αρνητική γνωμοδότηση των μελών του Συμβουλίου, που με ισοψηφία και τη «διπλή» ψήφο του προεδρεύοντος του Συμβουλίου, είχαν δεχτεί τις επιφυλάξεις της αρμόδιας Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων για την ασφάλεια του μνημείου λόγω της πιθανής προσέλευσης μεγάλου αριθμού θεατών.

Ωστόσο, η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη έκρινε ότι το θέμα χρίζει επανεξέτασης, λόγω της ισοψηφίας και της «διπλής» ψήφου την οποία, όπως είπε, η ίδια δεν χρησιμοποιεί, αλλά κυρίως όταν μετά από επιστολή του Δημάρχου Καβάλας έγιναν γνωστές δύο σημαντικές παράμετροι: Ότι στη συναυλία «Μικρά Ασία - Βυζαντινός Εσπερινός» όπου θα τραγουδήσουν οι δημοφιλείς καλλιτέχνες θα χρησιμοποιηθούν μόνο φυσικά όργανα ήχου, οπότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα όχλησης, ενώ για το ζήτημα της υπέρμετρης προσέλευσης, υπάρχει προηγούμενο υποδειγματικής συναυλίας στον χώρο, κατά την οποία τηρήθηκε ο καθορισμένος αριθμός θεατών.

«Θεωρώ σημαντικό όταν μια τοπική κοινωνία έχει δείγματα γραφής συμβατά με την ασφάλεια των μνημείων να μην την απογοητεύεις», δήλωσε η κ. Μενδώνη.

Όσο για το προβληματικό σημείο του μνημείου στο κέντρο του κοίλου, στη συνεδρίαση αναφέρθηκε ότι υπάρχει τρόπος να μην επιτρέπεται η προσέλευση σε αυτό.

Το 56ο Φεστιβάλ Φιλίππων - Θάσου είναι αφιερωμένο στην Καβάλα και στον Κ. Π. Καβάφη, καθώς φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης και 150 από τη γέννηση του μεγάλου ποιητή.

Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ