Κλείσιμο

Η συλλογή ζωγραφικών έργων του Σωτήρη Φέλιου στο Ναύπλιο και τη Σπάρτη

Μια δροσερή αύρα πολιτισμού θα φυσήξει αυτές τις μέρες στο Ναύπλιο και τη Σπάρτη, με δύο εκθέσεις έργων από τη Συλλογή του Σωτήρη Φέλιου, στα αντίστοιχα παραρτήματα της Εθνικής Πινακοθήκης.

Συνολικά 80 παραστατικά ανθρωποκεντρικά έργα 24 Ελλήνων ζωγράφων θα περιμένουν τους επισκέπτες στο Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου στο Ναύπλιο (13 Ιουλίου έως 14 Οκτωβρίου) και στο παράρτημα της Σπάρτης (Κουμαντάρειος Πινακοθήκη, 19 Ιουλίου έως 14 Οκτωβρίου).

Στην έκθεση του Ναυπλίου πρωταγωνιστεί το ανθρώπινο σώμα μέσα από τις «Σωματογραφίες» σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών. Οι μεταμορφώσεις του σώματος ενσαρκώνουν το πνεύμα της εποχής, την κοσμοθεωρία, την ιδεολογία, την αισθητική της και βέβαια τον προβληματισμό και την αγωνία του δημιουργού.

Παρουσιάζονται 19 πίνακες επτά καλλιτεχνών στο έργο των οποίων το σώμα γίνεται ευαίσθητος φορέας και μάρτυρας της υπαρξιακής τους αγωνίας. Πρόκειται για τους: Στέφανο Δασκαλάκη, Μιχάλη Μανουσάκη, Τάσο Μαντζαβίνο, Χρήστο Μποκόρο, Χρόνη Μπότσογλου, Γιώργο Ρόρρη και Εδουάρδο Σακαγιάν.

«Η γενιά του 80», που αποτελεί τον πυρήνα της Συλλογής του Σωτήρη Φέλιου, είναι το θέμα της έκθεσης στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη της Σπάρτης. Παλαιότερα και νεότερα αποκτήματα της Συλλογής εκτίθενται σε πέντε ενότητες με 60 έργα 17 ζωγράφων: «Το επιούσιον φως» (Χρήστος Μποκόρος), «Ο οίκος του σώματος» (Στέφανος Δασκαλάκης, Θανάσης Μακρής, Γιώργος Ρόρρης) «Η ανθρώπινη κωμωδία» (Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Μιχάλης Μανουσάκης, Τάσος Μαντζαβίνος, Τάσος Μισούρας, Ξενοφών Μπήτσικας, Αχιλλέας Παπακώστας, Εδουάρδος Σακαγιάν), «Το μεσογειακό φως - Άρωμα Γενιάς του '30» (Κώστας Αργύρης, Κώστας Παπανικολάου, Κώστας Παπατριανταφυλλόπουλος). «Επιστροφή στη Φύση - Natura naturans» (Μαριλίτσα Βλαχάκη, Άννα Μαρία Τσακάλη, Μαρία Φιλοπούλου).

Και οι δύο εκθέσεις διοργανώνονται από την Εθνική Πινακοθήκη και τον φορέα «Η άλλη Αρκαδία», που έχει ιδρύσει ο συλλέκτης.

Το συλλεκτικό πάθος του Σωτήρη Φέλιου και η πίστη του στην ελληνική ζωγραφική δεν τον πτοούν, παρά την κρίση, να παρουσιάζει τη συλλογή του στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια η συλλογή παρουσιάστηκε στην Κωνσταντινούπολη, τη Βενετία και πέρυσι στη Ρώμη και εντός του 2014 προγραμματίζεται η επόμενη έξοδός της σε δύο μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ