ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ


Η Γερμανία επιστρέφει στην Ελλάδα νεολιθικά ευρήματα

Νεολιθικά ευρήματα επιστρέφουν, 72 χρόνια μετά τον εκπατρισμό τους από τους ναζί, στην Ελλάδα. Η πρωτοβουλία του γερμανικού Pfahbaumuseum κλείνει έναν κύκλο, ελπίζοντας να εγκαινιάσει νέες συνεργασίες.

 
Ένας εκπατρισμένος αρχαιολογικός θησαυρός επιστρέφει μετά από 72 χρόνια σε ελληνικό έδαφος. Τα περίπου 9000 θραύσματα κεραμικών αγγείων της πρώιμης εποχής του λίθου βρίσκονται σήμερα στο Pfahlbaumuseum Unteruhldingen στη λίμνη της Κωνσταντίας, πλάι στους προϊστορικούς πασσαλόπηκτους οικισμούς.

Η διαδικασία επαναπατρισμού ξεκίνησε με προσωπική πρωτοβουλία του διευθυντή του γερμανικού μουσείου Γκούντερ Σέμπελ. «Είχαμε ήδη από το 2010 επαφές με τις ελληνικές αρχές, με το υπουργείο Πολιτισμού και με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και είπαμε ότι βεβαίως εμείς, ως αρχαιολόγοι, θέλουμε να τα δώσουμε πίσω. Ότι είναι ευθύνη και καθήκον μας, αλλά πρέπει να βρούμε τον τρόπο», εξηγεί ο γερμανός αρχαιολόγος στο μικρόφωνο της DW.

Τα ευρήματα ήρθαν στο φως στο πλαίσιο ανασκαφής γερμανών αρχαιολόγων στη Μαγούλα Βισβίκη, ένα νεολιθικό οικισμό που είχαν φέρει στην επιφάνεια οι έρευνες του σημαντικού έλληνα αρχαιολόγου Χρήστου Τσούντα στις αρχές του 20 αι. Τις γερμανικές ανασκαφές στην περιοχή του Βελεστίνου επέβλεπε ο αρχαιολόγος Χανς Ράιναρτ, υπό το πρόσταγμα στρατιωτικού επιτελείου με επικεφαλής τον ιδεολόγο του ναζισμού Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ.

Σε αναζήτηση προγονικού κλέους

Οι εθνικοσοσιαλιστές ανέσκαψαν τους γηλόφους της Θεσσαλίας προς άγραν τεκμηρίων για την αρχαία εγκατάσταση γερμανικών φύλων στην περιοχή, με απώτερο στόχο να αποδείξουν τη φυλετική και πολιτισμική τους ανωτερότητα, καθώς και τη νομιμότητα της κατοχής των ελληνικών εδαφών.

Οι ανασκαφές έγιναν με την έγκριση του Κ. Λογοθετόπουλου, υπουργού Θρησκευμάτων και Εθνικής Παιδείας της κατοχικής κυβέρνησης Τσολάκογλου. Τα νεολιθικά ευρήματα ανασύρθηκαν από τη γη το 1941. Ένα μέρος τους έμεινε τότε στο Βόλο και τα υπόλοιπα μεταφέρθηκαν στο Βερολίνο για να μελετηθούν από επιστήμονες του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου. Μετά από βομβαρδισμούς στη γερμανική πρωτεύουσα το 1943 συσκευάστηκαν πρόχειρα για να καταλήξουν αργότερα με περιπετειώδη τρόπο στο Pfahlbaumuseum.

Αρωγός και διαμεσολαβητής για το συντονισμό της επιστροφής των ευρημάτων είναι το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Στουτγάρδη. «Είναι μία διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, διότι ένα τέτοιο εγχείρημα απαιτεί κατά πρώτο λόγο μία προεργασία σε επιστημονικό στάδιο. Κατά δεύτερο λόγο βεβαίως υπάρχουν και οι διαδικαστικές πτυχές της υπόθεσης: το πώς θα σταλούν, πως θα γίνει η παράδοση, όλα αυτά τα ζητήματα, οι λεπτομέρειες αυτές», εξηγεί ο Γενικός Πρόξενος Παναγιώτης Πάρτσος.

Παράθυρο μελλοντικής συνεργασίας

Φαίνεται λοιπόν ότι ο νόμιμος επαναπατρισμός των ευρημάτων είναι απλά θέμα χρόνου. Ο Γκούντερ Σέμπελ εξέφρασε την επιθυμία παράδοσης σε δύο δόσεις, καθώς οι τελευταίες μελέτες του υλικού βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη: Άμεση επιστροφή 6000 θραυσμάτων και παράδοση των υπόλοιπων 3000 εντός του χρόνου.

«Είναι γνωστό το πόσο καλές είναι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Είναι άριστες, είμαστε και οι δύο μέσα στην ΕΕ, υπάρχουν τόσα πράγματα που συνδέουν τις δύο χώρες και αυτό είναι κάτι επιπρόσθετο στο ήδη υφιστάμενο άριστο πλέγμα σχέσεων», δηλώνει ο κ. Πάρτσος αποτιμώντας τον επαναπατρισμό των ευρημάτων.

Ο διευθυντής του Pfahlbaumuseum ελπίζει ότι με την επιστροφή αυτή θα κλείσει ένας κύκλος, που θα μπορούσε να εγκαινιάσει μία νέα διμερή συνεργασία. «Θα ήθελα να τελειώσω τη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά θα ήθελα επίσης να τη δει κανείς ίσως σαν μια αρχή για έναν τρόπο αμοιβαίας συμπεριφοράς στο μέλλον. Ώστε να μπορεί να πει απλά ότι είναι ανοησία να σκεφτόμαστε με εθνικιστικούς και ιδεολογικούς όρους. Στην πραγματικότητα έχουμε να κάνουμε με μία κοινή ευρωπαϊκή προϊστορία. Τα σημερινά όρια δεν υπήρχαν σε καμία περίπτωση στην εποχή του λίθου. Αυτό το γνωρίζουμε σήμερα», τονίζει ο Γκούντερ Σέμπελ.


 
Η ηθοποιός Ολίβια Κόλμαν θα τιμηθεί στο Φεστιβάλ του Παλμ Σπρινγκς
Η πρωταγωνίστρια της ταινίας «The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου θα λάβει το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς...
16.12.2018, 13:17
Ο «Ψυχρός Πόλεμος» σάρωσε τα βραβεία Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου
Ο «Ψυχρός Πόλεμος» του Πάβελ Παβλικόφσκι αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής των βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας...
16.12.2018, 08:38
Ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος τίμησε τον Κώστα Γαβρά
«Τα συναισθήματα είναι πολλά, η τιμή είναι μεγάλη. Αφιερώνω το βραβείο στη γυναίκα μου που μένει μαζί μου...
15.12.2018, 23:06
Άριστα διατηρημένος τάφος ηλικίας 4.400 ετών «αποκαλύφθηκε» στην Αίγυπτο
Στα μέσα Ιανουαρίου αρχίζουν οι έρευνες στο «στομάχι» του τάφου, με τους αρχαιολόγους να μην αποκλείουν το...
15.12.2018, 20:57
Η Αθήνα μας καλεί να γίνουμε «Για μια στιγμή Άγγελοι»!
Μια χοροθεατρική παράσταση της So7 στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του δήμου Αθηναίων...
14.12.2018, 10:26
Στον φυλακισμένο Ουκρανό σκηνοθέτη, Όλεγκ Σέντσοφ, το βραβείο Ζαχάρωφ 2018
Το βραβείο παρέλαβαν η ξαδέρφη και ο δικηγόρος του Σέντσοφ, καθώς ο ίδιος βρίσκεται στις ρωσικές φυλακές...
12.12.2018, 19:33
Στούντιο Ντίσνεϊ: Αυτές οι ταινίες έφεραν έσοδα πάνω από 7 δισ. για το 2018
"Είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία ενός κινηματογραφικού στούντιο που ξεπέρασε το όριο των 7 δισεκ.
11.12.2018, 17:08
Ταινία Γαβρα για Τσίπρα, Βαρουφάκη Σόιπλε. Πληροφορίες για το καστ
Χωρίς να μπει σε πολλές λεπτομέρειες, σε ότι αφορά στην πηγή της ιστορίας ο Κ. Γαβράς επιβεβαίωσε ότι το...
11.12.2018, 14:22
Guardian για Λάνθιμο: Γλυκομίλητος, μοιάζει με λούτρινο αρκουδάκι
Eκτενή συνέντευξη του Ελληνα σκηνοθέτη Γιώργου Λάνθιμου φιλοξενεί η βρετανική εφημερίδα The Guardian στο...
10.12.2018, 16:16
Βιβλίο Το Παλιό ΠΑΣΟΚ το Ορθόδοξο - Η Βάνα Μπάρμπα στην παρουσίαση
«Αυτοτελή διηγήματα πράσινης νοσταλγίας – Σοσιαλιστικές ιστορίες 80s και 90s» αναγράφεται χαρακτηριστικά...
10.12.2018, 09:43

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 33  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.