Πέθανε η ηθοποιός Φράνκα Ράμε, σύζυγος του Ντάριο Φο

Απεβίωσε την Τετάρτη σε ηλικία 84 ετών, η Ιταλίδα ηθοποιός Φράνκα Ράμε, σύντροφος στην ζωή και στην τέχνη του βραβευμένου με Νόμπελ ηθοποιού, σκηνοθέτη και λογοτέχνη Ντάριο Φο.

Η Φράνκα Ράμε πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1951. Το 1951 ο Φο συναντάει τη  Ράμε, γόνο θεατρικής οικογένειας, όταν δούλευαν μαζί στην παραγωγή της επιθεώρησης Εφτά ημέρες στο Μιλάνο. Μετά από λίγο καιρό, αρραβωνιάστηκαν. Το 1954 παντρεύτηκαν, και τέσσερα χρόνια μετά ίδρυσαν τον θίασό τους στο Μιλάνο.

Το 1955 ο Φο και η Ράμε δούλεψαν σε κινηματογραφικές παραγωγές στη Ρώμη. Ο Φο έγινε σεναριογράφος και δούλεψε σε πολλές παραγωγές, συμπεριλαμβανομένων και μερικών του Ντίνο ντε Λαουρέντις. Ο γιος τους Τζάκοπο, γεννήθηκε στις 31 Μαρτίου του ίδιου έτους. Η Ράμε δούλευε στο Τέατρο Στάμπιλε στο Μπολτσάνο. Το 1956 ο Φο κι η Ράμε έπαιξαν μαζί στην ταινία του Κάρλο Λιτσάνι, Ο περίεργος (Lo svitato). Κι άλλες ταινίες ακολούθησαν.

Το 1959 γυρίζουν στο Μιλάνο και ιδρύουν τη θεατρική ομάδα Ντάριο Φο—Φράνκα Ράμε. Ο Φο έγραφε σενάρια, έπαιζε, σκηνοθετούσε, και σχεδίαζε τα κουστούμια και τα σκηνικά. Η Ράμε ανάλαβε τις διοικητικές δουλειές. Η ομάδα έκανε πρεμιέρα στο Μικρό Θέατρο και μετά άρχισε, για πρώτη φορά, τις ετήσιες τουρνέ της σ' ολόκληρη την Ιταλία.

Μετά την πτώση της δικτατορίας, επισκέφθηκαν την Αθήνα, επ' ευκαιρία της παρουσίασης, από το θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν, του έργου του Ντάριο Φο «Η Ισαβέλλα, τρεις Καραβέλλες και ένας παραμυθάς».

Το 1995  ο Φο υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και είχε σχεδόν ολική απώλεια όρασης. Η Ράμε τον αντικατέστησε στις παραγωγές για ένα διάστημα. Ο Φο ανένηψε σε ένα χρόνο.

Η Φράνκα Ράμε άφησε την τελευταία της πνοή στο Μιλάνο. Είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο τον Απρίλιο του 2012 και από τότε η κατάσταση της υγείας της παρέμενε κρίσιμη.
Πηγή: skai.gr