Σούπερ-ήρωες στην οδό Μασσαλίας

Γεμίζει ζωηρόχρωμες φιγούρες κάθε χρόνο τέτοιες μέρες η οδός Μασσαλίας. Χρώματα, σχέδια και σούπερ-ήρωες. Πάγκοι και τσάντες γεμάτες κόμικς. Μανιακοί -και όχι μόνο- αναγνώστες και δημιουργοί (ντυμένοι με T-Shirts που φέρουν τα σύμβολα του Superman ή του Batman) που κρατούν κόμικς τεύχη, ξεφυλλίζουν θαυμάζοντας τα σχέδια, σχολιάζουν τα αναγνώσματα τους σε φίλους που συνάντησαν στο ετήσιο ραντεβού, προτείνουν αγαπημένες ιστορίες. Ψάχνουν σε στοίβες, ξεθάβουν παλιά ξεχασμένα τεύχη και βλέπουν νέες κυκλοφορίες. Σχεδιαστές που υπογράφουν τα έργα τους. Αξιόλογα φανζίν που έγιναν με μεράκι.

Προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ, εργαστήρια και συζητήσεις. Κόμικς παντού. Το Comicdom Con Athens, που φέτος θα γίνει στις 19, 20 και 21 Απριλίου, όπως πάντα στην Ελληνοαμερικανική Ενωση, Μασσαλίας 22, έχει εξελιχθεί σε μια λαμπρή ετήσια γιορτή κόμικς με αμέτρητους επισκέπτες και εκλεκτούς καλεσμένους.

Φέτος και για όλο το τριήμερο του φεστιβάλ στην γκαλερί Χατζηκυριάκος Γκίκας οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη διαδρομή του Herge και να δουν από κοντά πρωτότυπες σελίδες από τις περιπέτειες του Tintin, μία έκθεση που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μουσείο Herge.

Ο Βέλγος καλλιτέχνης δημιούργησε ένα εκπληκτικό σύμπαν και μια ποικιλία από αξέχαστους και ιδιαίτερους χαρακτήρες (Ντιπόν και Ντιπόν, καθηγητής Τουρνεσόλ, Κάπτεν Χάντοκ), που μαζί με το πολιτικοκοινωνικό βάθος των ιστοριών του, την ατελείωτη δράση και την έξυπνη πλοκή, έριξαν τα θεμέλια για τη μετέπειτα εξέλιξη του ευρωπαϊκού κόμικ.

Στο πλαίσιο αυτής της έκθεσης την Κυριακή στις 11 το πρωί θα γίνει η προβολή της ταινίας «Οι περιπέτειες του Tεντέν: Το μυστικό του μονόκερου», της πρόσφατης μεταφοράς του τσουλουφάτου δημοσιογράφου στη μεγάλη οθόνη από τον Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Το Σάββατο 20 Απριλίου στις 16.00 οι εκδόσεις Νέα Ακτίνα (που έχουν επάξια αναλάβει να εισαγάγουν στο ελληνικό κοινό τα κόμικς της Disney, μάλιστα μόνο στην Ελλάδα και ίσως στην Ιταλία τα εν λόγω κόμικς χαίρουν αυτής της προσοχής) παρουσιάζουν έναν θρυλικό Μίκυ Μάους. Πρόκειται για τον τόμο «Ο Μίκυ Μάους στην κοιλάδα του θανάτου» που περιλαμβάνει τα στριπ της περιόδου 1930-1931, πλαισιωμένα από κείμενα που εμπλουτίζουν τον θρύλο του Μίκυ, ρίχνουν φως στην προσωπικότητα του πρωτοπόρου δημιουργού Floyd Gottfredson και διευκρινίζουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο δημιουργήθηκαν αυτές οι ιστορίες.

Και όπως πάντα θα συζητούν με το κοινό και θα υπογράφουν αντίτυπα αλλά και εγχώριοι διεθνείς καλεσμένοι όπως ο John Wagner, συν-δημιουργός του Judge Dredd για τη βρετανική ανθολογία 2000AD, ο σεναριογράφος Jamie Delano που, μεταξύ άλλων, έγραφε ιστορίες για το Hellblazer, ο σχεδιαστής Mahmud Asrar, τα πενάκια του οποίου έχουν δουλέψει για τη Marvel, την DC, την Dark Horse και την Image, ο Matteo Scalera ένας από τους πρόσφατους νικητές του διαγωνισμού νέων ταλέντων που διοργάνωσε η Marvel και ο δικός μας, ο πολυγραφότατος Ηλίας Κυριαζής, που θα παρουσιάσει τη νέα του δουλειά «it’s my party». Το πλήρες πρόγραμμα και πληροφορίες για όλα τα δρώμενα θα βρείτε στο www.comicdom-con.gr 
Πηγή: Του Σπύρου Γιαννακόπουλου - Η Καθημερινή