Υποψήφια για Νόμπελ η μικρή Μαλάλα

Η 15χρονη Μαλάλα Γιουσαφζάι από το Πακιστάν, που πυροβολήθηκε στο κεφάλι από Ταλιμπάν επειδή υποστήριζε τη μόρφωση των κοριτσιών, είναι η βασική «έκπληξη» ανάμεσα στους προταθέντες για υποψηφιότητα για το Νόμπελ Ειρήνης του 2013.

Η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων έληξε στο τέλος της περασμένης βδομάδας και η Επιτροπή των Βραβείων παρέλαβε συνολικά 259 αιτήσεις, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του 2011 (241 αιτήσεις).

Η Επιτροπή δεν ανακοινώνει ποτέ τις υποψηφιότητες αλλά αξιωματούχοι και οργανώσεις απο όλο τον κόσμο δημοσιοποιούν πληροφορίες για τις προτάσεις που υποβάλλουν.

Η υποψηφιότητα της Μαλάλα ήταν έκπληξη κυρίως διότι οι νεώτεροι νικητές των Βραβείων Νόμπελ είναι γύρω στην ηλικία των 30, όπως η Tawakkol Karman απο την Υεμένη, που βραβεύτηκε το 2011, σε ηλικία 32 ετών και είναι η νεώτερη νικήτρια στην ιστορία των βραβείων.

Στην λίστα των πιθανών υποψηφίων για το Βραβείο Ειρήνης είναι επίσης ο Πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, για τις συνεχείς προσπάθειές του εδώ και μισό αιώνα να τερματίσει τις συγκρούσεις με τους αντάρτες του FARC, όπως επίσης και ο Πρόεδρος της Μιανμάρ, Θάϊν Σάϊν.
Πηγή: skai.gr