Αύξηση στις πωλήσεις μουσικής για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια

Για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, οι πωλήσεις μουσικής σημείωσαν αύξηση, ενώ η πειρατεία μειώνεται, κυρίως γιατί είναι πολύ εύκολο πλέον για τους φαν να έχουν ένα τραγούδι χωρίς να το έχουν κατεβάσει παράνομα.

Σύμφωνα με στέλεχος της διεθνούς ομοσπονδίας δισκογραφικών εταιριών IFPI, η μουσική βιομηχανία έχει πλέον προσαρμοστεί στον κόσμο του Διαδικτύου, έχει μάθει να εξυπηρετεί τις ανάγκες των καταναλωτών και να εκμεταλλεύεται κερδοφόρα την ψηφιακή αγορά.

Η ετήσια έκθεση της IFPI για την ψηφιακή μουσική δείχνει πως η παγκόσμια μουσική βιομηχανία μεγάλωσε κατά 0,3% το 2011. Μικρή αύξηση, αλλά δεν παύει να είναι αύξηση, η πρώτη από το 1998. Ενδεχομένως να είναι ένα σημάδι ανάκαμψης αν συνυπολογίσουμε πως η χρήση P2P δικτύων ή torrents για παράνομα μουσικά downloads μειώθηκε κατά 17% το 2012.

Ο λόγος οφείλεται στην ανάπτυξη και διάδοση νέων υπηρεσιών όπως το Spotify kai η ευκολία αγοράς μουσικής από υπηρεσίες όπως τα Apple iTunes, Google Μusic και Amazon Cloud Player. Παγκόσμια έσοδα από τέτοιες ψηφιακές υπηρεσίες έφτασαν τα 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2012, 9% περισσότερα από το 2011.

Ειδικότερα οι συνδρομητικές υπηρεσίες μουσικής όπως το Spotify και το Pandora αυξήθηκαν κατά 44% φτάνοντας τους 20 εκατομμύρια συνδρομητές το 2012. Οι περισσότεροι που σταμάτησαν το παράνομο downloading δήλωσαν πως το έκαναν λόγω της ύπαρξης τέτοιων νέων συνδρομητικών υπηρεσιών.

Οι συνδρομητικές υπηρεσίες αποδίδουν ελάχιστα κέρδη στους καλλιτέχνες σε αυτό το στάδιο ακόμα, για αυτό ο καλύτερος τρόπος για να στηρίξετε τον αγαπημένο σας καλλιτέχνη εξακολουθεί να είναι η αγορά του δίσκου του.
Πηγή: Πηγή: SKAI.gr Newsdesk με πληροφορίες από το Wired