Νύχτες πρεμιέρας με λάμψη στην Αθήνα

Στην «ενηλικίωσή» του έχει φτάσει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, οι «Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote», που την ερχόμενη Πέμπτη αρχίζει για το κοινό τη 18η διοργάνωσή του. Την προηγούμενη ημέρα, την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιείται η επίσημη έναρξη, με την προβολή στο Παλλάς (μόνο με προσκλήσεις) της τελευταίας ταινίας του Ζακ Οντιάρ, «Σώμα με σώμα», με πρωταγωνίστρια τη Μαριόν Κοτιγιάρ στον ρόλο μιας εκπαιδεύτριας φαλαινών, που μένει ανάπηρη έπειτα από ένα σοβαρό ατύχημα.

Στις 11 ημέρες της διοργάνωσης θα προβληθούν συνολικά 179 ταινίες, 96 μεγάλου και 83 μικρού μήκους. Οι σοβαρότατες φθορές στο Αττικόν και στον Απόλλωνα ανάγκασαν το φεστιβάλ να αλλάξει την παραδοσιακή του έδρα, έτσι οι προβολές θα γίνουν στις αίθουσες του Δαναού, της Οπερας και του Ιντεάλ.

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στο θέμα της τιμής των εισιτηρίων, όπως είπε χθες στην ανακοίνωση του προγράμματος ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Ορέστης Ανδρεαδάκης. Ετσι, το εισιτήριο για έκτη χρονιά παραμένει στα έξι ευρώ, ενώ οι πρωινές προβολές θα γίνονται με εισιτήριο τεσσάρων ευρώ και η πρώτη απογευματινή προβολή με πέντε ευρώ. Σε συνεργασία, εξάλλου, με τον ΟΑΕΔ, διατίθενται 150 διαπιστεύσεις και 1.250 ακόμη προσκλήσεις που απευθύνονται σε ανέργους.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα, έμφαση δίνεται φέτος στους Ελληνες δημιουργούς. Για τέταρτη συνεχή χρονιά, το φεστιβάλ θα βραβεύσει τις πιο αξιόλογες κινηματογραφικές δημιουργίες, απονέμοντας τα Βραβεία Πρωτοεμφανιζόμενων Δημιουργών Ελληνικών Ταινιών: σκηνοθέτη και ηθοποιών (άνδρα και γυναίκας), από επιτροπή, πρόεδρος της οποίας είναι ο Σωτήρης Γκορίτσας.

Υποψήφιοι είναι όλοι οι πρωτοεμφανιζόμενοι που έχουν σκηνοθετήσει ή πρωταγωνιστούν σε μεγάλου μήκους ελληνικές ταινίες που είχαν τουλάχιστον μία δημόσια προβολή τον περασμένο χρόνο. Επίσημο διαγωνιστικό τμήμα υπάρχει και για τις ελληνικές ταινίες μικρού μήκους.

Δέκα ταινίες συμμετέχουν στο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα, ενώ παραμένουν και τα άλλα βασικά τμήματα του φεστιβάλ, όπως το «Μουσική και φιλμ», το «Σινεμά στα όρια», τα «Ντοκιμαντέρ», οι «Μικρές ιστορίες», οι Πρεμιέρες και το Πανόραμα, με τις πρώτες προβολές μερικών από τις αναμενόμενες ταινίες της χρονιάς, όπως η «Αγάπη» του Μίκαελ Χάνεκε και τα «Μυθικά πλάσματα του Νότου», ταινία λήξης της διοργάνωσης, βραβευμένη τόσο στο Σάντανς όσο και στις Κάννες.

Τρία είναι τα βασικά αφιερώματα του 18ου φεστιβάλ, στον Γουίτ Στίλμαν, ο οποίος θα ταξιδέψει στην Αθήνα, στις ταινίες της ιαπωνικής εταιρείας Nikkatsu και στο camp σινεμά της υπερβολής.

Ανάμεσα στους καλεσμένους θα είναι, εκτός από τον Στίλμαν, ο Φατίχ Ακίν και ο σταθερός του συνεργάτης Αδάμ Μπουσδούκος, ο Γερμανός σκηνοθέτης Κρίστιαν Πέτσολντ, που βραβεύτηκε με τη «Barbara» στην τελευταία Μπερλινάλε, όπως και ο Καναδός Φιλίπ Φαλαρντό, σκηνοθέτης του «Εξαιρετικού κυρίου Λαζάρ», υποψήφιου για το Οσκαρ ξένης ταινίας.
Πηγή: skai.gr