«Φτυστός» ο Αβραάμ Λίνκολν ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις!

«Φτυστός» ο Αβραάμ Λίνκολν είναι ο διάσημος ιρλανδός ηθοποιός Ντάνιελ Ντέι Λιούις που έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του 16ου προέδρου των ΗΠΑ στην ομώνυμη δραματική ταινία εποχής που σκηνοθετεί ο Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Η επίσημη αφίσα της ταινίας κυκλοφόρησε την Τετάρτη, ενώ η ταινία θα προβληθεί για πρώτη φορά στις αμερικανικές αίθουσες στις 9 Νοεμβρίου. Η υποκριτική ικανότητα του Ντέι Λιούς σε συνδυασμό με τις σκηνοθετικές ικανότητες του Σπίλμπεργκ, αλλά και την πολύ καλή διανομή (Τόμι Λι Τζόουνς, Τζότζεφ Γκόρντον Λιούιτ, Τζέιμς Σπέιντερ κα) έχουν προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον των σινεφίλ.

Το φιλμ «Λίνκολν» εστιάζει στους τελευταίους ταραχώδεις μήνες του Αβραάμ Λίνκολν στην προεδρία. Σε ένα έθνος που έχει χωριστεί από τον πόλεμο ο Λίνκολν προσπαθεί να τερματίσει τον εμφύλιο, να ενώσει ξανά τη διχασμένη χώρα και να καταργήσει τη δουλεία.

Η ταινία βασίζεται εν μέρει στο βιβλίο «Team of Rivals: The Political Genius of Abraham Lincoln» από την Ντόρις Κερνς Γκούντγουιν.

Ο Αβραάμ Λίνκολν (1809 –1865) το 1860 έθεσε υποψηφιότητα για τον προεδρικό θώκο, τον οποίο και κέρδισε παρόλο που στις νότιες πολιτείες ήρθε δεύτερο σε ποσοστά.

Τον Απρίλιο του 1861 ξέσπασε ο αμερικανικός εμφύλιος πόλεμος, καθώς οι πολιτείες του Νότου σχημάτισαν δική τους κυβέρνηση (Συνομοσπονδία) επικαλούμενες το δικαίωμα περί αυτοδιάθεσης στο αμερικανικό Σύνταγμα. Την Πρωτοχρονιά του 1863 υπέγραψε το περίφημο διάταγμα για τη χειραφέτηση των μαύρων, το οποίο μπήκε ως τροπολογία στο σύνταγμα το 1865. Το 1864, ύστερα και από τις συνεχείς νίκες των Βορείων, εξελέγη για δεύτερη φορά πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών με ποσοστό 55%.

Στις 14 Απριλίου 1865, ενώ βρισκόταν σε θεωρείο στο Θέατρο Φορντ της Ουάσιγκτον, ο Τζον Γουίλκς Μπουθ, ηθοποιός και φανατικός υποστηρικτής των Νοτίων, τον πυροβόλησε με μια σφαίρα στο κεφάλι, φωνάζοντας στα λατινικά «Sic semper tyrannis!», δηλαδή «Έτσι πάντα στους τυράννους!». Ο Λίνκολν μεταφέρθηκε σε γειτονικό σπίτι σε κωματώδη κατάσταση, όπου και εξέπνευσε νωρίς το πρωί της 15ης Απριλίου.
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας