ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΠΑΛΑΣ: «Από το 1925 ψυχαγωγεί και τέρπει»

Η ταμπέλα, ΠΑΛΑΣ, παραδοσιακά φωτισμένη με κυανέρυθρες λάμπες, διακρίνεται από μακριά, γυρίζοντας απευθείας το χρόνο πίσω, κόντρα μάλιστα στη μόδα της εποχής που ήθελε τα ονόματα των κινηματογράφων να ξεκινούν όλα από «Α», διεκδικώντας μία από τις πρώτες θέσεις στις αλφαβητικές λίστες των εφημερίδων.

«Από το 1925 ψυχαγωγεί και τέρπει». Με αυτή τη φράση ένα από τα πλέον παραδοσιακά σινεμά του κέντρου υπενθυμίζει στους λιγοστούς πια επισκέπτες τον πραγματικό ρόλο της τέχνης...
Και πράγματι, η μυρωδιά του ποπ κορν μπορεί να κάνει αισθητή την απουσία της, η συνεχής όμως μουσική υπόκρουση από διαχρονικά soundtracks, με πρωταγωνιστή το Nino Rota, οι αφίσες κλασικών κινηματογραφικών επιτυχιών, οι χειρόγραφες χάρτινες ταμπέλες, τα περιποιημένα γεράνια αγκαλιασμένα από αναρριχητικά φυτά και ο ήχος των μικρών συντριβανιών που φιλότιμα μονώνουν τους ήχους μεγαλούπολης, χαρίζουν μια παραδοσιακή 2ωρη θερινή κινηματογραφική εμπειρία.

Μοναδικός πρωταγωνιστής, ο Ματθαίος Πόταγας, ιδιοκτήτης του κινηματογράφου ΠΑΛΑΣ. Μικρόσωμος, ταχύτατος και αεικίνητος, επιδίδεται καθημερινά σ’ ένα διακριτικό «one man show». Μεταφέρει και τοποθετεί τις μπομπίνες, εξυπηρετεί τους πελάτες στο μπαρ, τσεκάρει τα ηχεία και χτυπώντας το χειροκίνητο κουδούνι προειδοποιεί για την έναρξη της προβολής. Βαθύς γνώστης του ελληνικού και ξένου κινηματογράφου αρνείται με θυμό τις κατά καιρούς φήμες περί πώλησης της επιχείρησης και μετατροπής της σε εμπορικό κέντρο, δηλώνοντας ευθαρσώς ότι «Όσο είμαι εν ζωή ο κινηματογράφος δεν πωλείται!».

Κινηματογράφος Πάλας: «Πάντα πρώτο στην εκτίμηση και την αγάπη των Αθηναίων.»...τότε...Και είναι αλήθεια, γιατί τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 έκοβε 5000 εισιτήρια την ημέρα, ενώ σήμερα ζήτημα είναι να φτάνει τις 5000 εισιτήρια ετησίως...Τώρα πια... εγκαταλελειμμένο στις σκέψεις και ΜΟΝΟ των θεωρητικών νοσταλγών μιας λίγο πιο παλιάς Αθήνας.

Οι φωτογραφίες όμως λένε καλύτερα την ιστορία

























INFO

Κινηματογράφος Πάλας, Υμηττού 109, Παγκράτι
Προσφορά: 3 ταινίες με 10€, ελεύθερη επιλογή ταινίας, μέρας και ώρας
Κανονικό Εισιτήριο: 8€
Παιδικές Ταινίες: 7€

Πηγή: skai.gr