Ο Θωμάς Κινδύνης μιλά για την Ηλέκτρα του Σοφοκλή

Η παράσταση "ΗΛΕΚΤΡΑ" του Σοφοκλή, σε παραγωγή του καλλιτεχνικού οργανισμού Μορφές Έκφρασης και σκηνοθεσία Θωμά Κινδύνη, επιστρέφει μετά από δέκα χρόνια για μία δυναμική περιοδεία στην Ελλάδα και την Κύπρο. Η πρώτη στάση στην Αττική πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Παπάγου, στις 9 Ιουλίου. Η επόμενη θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιουλίου στο δημοτικό θέατρο στα Σπάτα.

Το skai.gr συνάντησε τον Θωμά Κινδύνη.

Γιατί επιλέξατε να ανεβάσετε την Ηλέκτρα;

Η Ηλέκτρα είναι από τα πιο όψιμα έργα του Σοφοκλή γραμμένο σε μια εποχή ανακατατάξεων και φθοράς. Σε εποχές σκοτεινές και δύσκολες, η Ηλέκτρα παραμένει σταθερή στην ηθική πορεία που έχει επιλέξει, δεν λυγίζει, δεν υποκύπτει και δεν παραδίδεται. Καταφέρνει τελικά να ξαναφέρει το Φως και να αλλάξει όχι μόνο τη δική της ζωή αλλά και την ζωή όλων των Μυκηναίων.

Η Ηλέκτρα αποτελεί ένα σύμβολο για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα. Διατηρεί την ελπίδα ζωντανή, αποτελεί έναν φάρο φωτός μέσα σ’ έναν κόσμο ταραγμένο. Η Ηλέκτρα βιώνει την έννοια της δικαιοσύνης και της ηθικής με όλη της την ύπαρξη και δε πουλιέται σε κανέναν. Αποτελεί μια ηρωίδα υπόδειγμα για τον καθένα μας αλλά ιδιαίτερα και για τους νέους που διαμορφώνουν τώρα σκέψη τους και την πορεία που θα χαράξουν στη ζωή.

Το μήνυμα της Ηλέκτρας θέλουμε να ακουστεί σε όλον τον κόσμο. Θέλουμε οι Έλληνες να έρθουν κοντά στον δικό τους πολιτισμό αλλά και στην αισθητική και τις αξίες που έκαναν τον Έλληνα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα να προκόψει αλλά και να προχωρήσει κάτω από δύσκολες συνθήκες αλλά και αδιέξοδες καταστάσεις.
Θωμάς Κινδύνης
Εδώ και πόσο καιρό κάνετε πρόβες μέχρι την πρεμιέρα;

Ξεκινήσαμε από τον Ιανουάριο με εντατικές πρόβες με μια πραγματικά δυναμική και εργατική ομάδα. Η αλήθεια είναι ότι για αν ανέβει αυτή η τραγωδία με τη συγκεκριμένη μέθοδο χρειάζεται γερή εκπαίδευση και πρόβες για πολύ καιρό παραπάνω από 6 μήνες. Σκοπός είναι τα μέλη της ομάδας να εκπαιδευτούν πάνω σε βασικά θέματα τεχνικής, να αποκτήσουν μεγάλη κατανόηση για την αρχαία ελληνική τραγωδία και τη μέθοδο που ακολουθούμε, να βρουν την αλήθεια και τη γνώση μέσα από την εκπαίδευση όχι μόνο για την τραγωδία και την τέχνη, αλλά και για την ίδια τη ζωή. Συνεπώς, το τελικό αποτέλεσμα της παράστασης μπορεί να βγει ακολουθώντας μια μέθοδο και μια φόρμα αλλά απόλυτα διαμορφωμένο από την αλήθεια του καθενός.

Πόσο θα διαρκέσουν οι παραστάσεις και πού θα ανέβουν;

Η πρεμιέρα μας ήταν στις 9 Ιουλίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Παπάγου στο Κηποθέατρο Παπάγου. Πλέον, ξεκινάμε την περιοδεία μας σε διάφορα μέρη της Ελλάδος. Επιπλέον, θα συμμετέχουμε και στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Κύπρο. Η Ηλέκτρα θα παίζεται μέχρι και το Σεπτέμβριο. Θα ήθελα να σημειώσω ότι η παράσταση αυτή είναι αφιερωμένη στο δάσκαλό μου Δημήτρη Ροντήρη

Το θέατρο μέχρι πρότινος θεωρείτο ακριβή διασκέδαση, έχουν μειωθεί οι τιμές των εισιτηρίων;


Έχουν μειωθεί αρκετά και υπάρχουν και διάφορες προσφορές που γίνονται. και οι Μορφές Έκφρασης λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες κάνουν προσφορές στα εισιτήρια όπως για παράδειγμα μειωμένες τιμές στην προπώληση ή σε γκρουπ ανθρώπων ώστε να φέρουμε τον κόσμο κοντά στην αρχαία ελληνική τραγωδία..

Τι χρειάζεται να αλλάξουν οι ελληνικές θεατρικές παραγωγές, ώστε να προσελκύσουν το κοινό το οποίο δεδομένων των συνθηκών γίνεται πιο απαιτητικό;

Εμείς πιστεύουμε στις προσεγμένες επαγγελματικές δουλειές με υψηλή αισθητική. Το κόλπο των ονομάτων που έχει απήχηση σ’ ένα μεγάλο ποσοστό του κοινού μπορεί να συνδυάζεται με ποιότητα και αισθητική.
Πηγή: Άννα Μπουσδούκου