10η Γιορτή Παραμυθιών Κέας: Πάμε Γιορτή!

Το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών διοργανώνει τη 10η Γιορτή Παραμυθιών που θα πραγματοποιηθεί από τις 26 έως και τις 29 Ιουλίου 2012 στην Κέα, υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Δήμου Κέας καθώς και τη στήριξη μεγάλων εθνικών και διεθνών ιδρυμάτων.

Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που ένα Φεστιβάλ σαν τη Γιορτή Παραμυθιών, συμπληρώνει τόσα χρόνια συνεχούς και επιτυχούς παρουσίας. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ με διεθνή φήμη που προβάλλει τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική πολιτιστική παράδοση, τονίζοντας τη διαχρονικότητα και την πολυσημία τους. Παράλληλα αποτελεί ένα χώρο συνάντησης πολιτισμών και διαπολιτισμικής ανταλλαγής, μέσα από τη συνεργασία διαφορετικών ειδών τέχνης, που συνομιλούν και εκφράζονται με θεματικό άξονα το παραμύθι.

Η φετινή Γιορτή Παραμυθιών δεν θα έχει, όπως οι προηγούμενες, μια γενική θεματολογία αλλά διαφορετικές θεματικές ενότητες. Η Κέα θα βάλει τα γιορτινά της για να μας αφηγηθεί ιστορίες και παραμύθια που έρχονται απ’ τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα -και που μας ταξιδεύουν ακόμα μακρύτερα...

ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ


Με αφορμή τη συμπλήρωση των 10 χρόνων της Γιορτής Παραμυθιών καθώς και την επέτειο των 200 χρόνων από την πρώτη έκδοση, το 1812, της συλλογής παραμυθιών των αδερφών Γκριμ, το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών διοργανώνει επετειακές εκδηλώσεις οι οποίες ξεκίνησαν στις 5 Μαΐου και θα συνεχίσουν έως την Γιορτή Παραμυθιών στην Αθήνα αλλά και σε διάφορα μέρη της Ελλάδας .

Η πρώτη επετειακή περίοδος εκδηλώσεων η οποία ολοκληρώνεται στις 30 Μαΐου περιλαμβάνει αφιέρωμα στους δημοφιλείς παραμυθάδες, ομιλία της κοινωνικής ανθρωπολόγου Άννας Αγγελοπούλου με θέμα «Τα Παραμύθια των Γκριμ», έκθεση για το έργο των αδελφών Γκριμ, εργαστήριο λόγου και πηλού για παιδιά, καθώς και αφηγήσεις παραμυθιών για μικρούς και μεγάλους, που έχει σχεδιάσει η καλλιτεχνική ομάδα «Μύθος».

Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί επετειακή έκθεση για τα 10 χρόνια Γιορτής Παραμυθιών με σπάνιο υλικό που συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια των 10 αυτών χρόνων. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν έργα γνωστών ζωγράφων και εικαστικών που φιλοτέχνησαν για την Γιορτή από το 2003 έως σήμερα. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί και στην Κέα κατά την διάρκεια της 10ης Γιορτής Παραμυθιών και έχει τίτλο: “Η συνωμοσία των στοιχείων της φύσης”. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 12 Μαΐου στο χώρο του Μουσείου Κεραμεικής. Την ίδια μέρα θα γίνει και η επίσημη παρουσίαση της αφίσας για τη 10η Γιορτή Παραμυθιών, που φιλοτεχνήθηκε από το ζωγράφο – εικαστικό Βασίλη Σολιδάκη.
Πηγή: skai.gr