Κλείσιμο

Mήνυμα συμπαράστασης στην Ελλάδα

Για δεύτερη φορά φέτος διοργανώνεται στο Αμβούργο η ομαδική έκθεση με την επωνυμία Bergedorfer Kunstschau 2012. Πρόκειται για μια έκθεση στην οποία συμμετέχουν 58 καλλιτέχνες από τα ανατολικά προάστια της βορειογερμανικής πόλης. Μέχρι σήμερα η καλλιτεχνική κίνηση του Αμβούργου ήταν συνδεδεμένη με το δυτικό τμήμα της πόλης. Έτσι οι καλλιτέχνες των ανατολικών προαστίων σκέφθηκαν να διοργανώσουν μια έκθεση με εικαστικούς της περιοχής θέλοντας να δείξουν πως η τέχνη υπάρχει παντού.

Η καλλιτεχνική σκηνή του Αμβούργου, που δε βρίσκεται τόσο πολύ στο προσκήνιο, θέλησε φέτος να στρέψει τη ματιά της στην Ελλάδα και να στείλει ένα μήνυμα αλληλεγγύης στους Έλληνες συναδέλφους. Την πρωτοβουλία είχε ο 72χρονος ζωγράφος Φραντζ Κραφτ:

«Σκεφθήκαμε πως και για εμάς τους Γερμανούς καλλιτέχνες τα πράγματα είναι δύσκολα. Είμαστε από τους πρώτους που αισθανόμαστε την οικονομική κρίση. Πουλάμε πολύ λιγότερο ή και καθόλου. Καθήσαμε και αναρωτηθήκαμε πώς τα βγάζουν πέρα οι άλλοι καλλιτέχνες στην Ευρώπη και κυρίως στην Ελλάδα. Μια χώρα που υποφέρει και όπου εδώ και δύο χρόνια μιλάνε μόνο για οικονομική κρίση, για κούρεμα, για χρεοκοπία. Αναρωτηθήκαμε πώς περνάνε αυτοί οι άνθρωποι κι έτσι σκεφθήκαμε να καλέσουμε έναν καλλιτέχνη από την Ελλάδα».

Το πείραμα πέτυχε…

Ο μοναδικός καλλιτέχνης που κάλεσαν ήταν ο Χρήστος Αλαβέρας, ζωγράφος και performer από τη Θεσσαλονίκη. Ένας εξαιρετικός σχεδιαστής, όπως τόνισε ο Φραντζ Κραφτ. Πώς όμως επέλεξαν τον συγκεκριμένο καλλιτέχνη;

«Θελήσαμε να απευθυνθούμε σε ανώτερες πολιτικές αρχές. Καθένας από εμάς έχει γνωστούς και φίλους Έλληνες, αλλά δε θέλαμε να μείνουμε σε αυτό το ιδιωτικό επίπεδο. Πήγαμε στο Ελληνικό Γενικό Προξενείο του Αμβούργου και τους ζητήσαμε να μας συστήσουν έναν Έλληνα καλλιτέχνη. Αυτό που θέλαμε επίσης να επιτύχουμε ήταν η ελληνική γραφειοκρατία, οι άνθρωποι στην κυβέρνηση και στα υπουργεία να ψάξουν.Κάποιοι Γερμανοί καλλιτέχνες αναζητούσαν έναν Έλληνα καλλιτέχνη. Θέλαμε οι υπάλληλοι να ασχοληθούν με τον πολιτισμό και ίσως να αναρωτηθούν τι γίνεται με τους καλλιτέχνες».

Σύμφωνα με τον Φραντζ Κράφτ, ο Χρήστος Αλαβέρας έγινε πολύ θερμά δεκτός και κατάφερε με την performance του να κερδίσει το κοινό και τους συναδέλφους του. Αυτή η πρόσκληση στα ‘τυφλά’ συνάντησε αρκετές δυσκολίες και επιφυλάξεις από τους αρμόδιους φορείς στη Γερμανία. Στο τέλος όμως το πείραμα πέτυχε. 450 άτομα παραβρέθηκαν στα εγκαίνια της έκθεσης την περασμένη εβδομάδα. Καλλιτέχνες και κοινό θέλησαν να στείλουν στην Ελλάδα το μήνυμα ότι την σκέφτονται και δεν είναι τόσο μόνη…

Πηγή: skai.gr