Σαν σήμερα ο βομβαρδισμός της Δρέσδης

Οι ιστορικοί διαφωνούν ακόμη και σήμερα για το νόημα του βομβαρδισμού της Δρέσδης από τις συμμαχικές δυνάμεις και κυρίως από βρετανικά αεροσκάφη. Γεγονός είναι ότι η καταστροφή της ιστορικής πόλης αποτέλεσε μεγάλο πλήγμα για το γόητρο του εθνικοσοσιαλισμού. Τρεις μήνες μετά το ‘χτύπημα’ το Γ’ Ράιχ συνθηκολογούσε άνευ όρων. Από το 1998 νεοναζιστικές ομάδες κάνουν εμφανή την παρουσία τους στον τόπο της καταστροφής οργανώνοντας εκδηλώσεις αποποίησης της γερμανικής ευθύνης για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και άρνησης του Ολοκαυτώματος. Ο αριθμός των συμμετεχόντων στις αποκαλούμενες από τους ίδιους ‘πένθιμες πορείες’ εντός της πόλης έφτασε τα προηγούμενα χρόνια έως και τους 6500 ανθρώπους.

Οι ακροδεξιές και νεοναζιστικές ομάδες συναντούν όμως την αντίδραση των κατοίκων της Δρέσδης, αλλά και άλλων γερμανικών πόλεων. Περίπου 15.000 άνθρωποι συμμετείχαν το 2011 σε μία καθιστική διαμαρτυρία που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του συλλόγου ‘Δρέσδη χωρίς ναζί’ για να εμποδίσουν την επέλαση των ακραίων ομάδων. Οι αστυνομικοί είχαν συγκρουστεί τότε με τους αντιναζιστές διαδηλωτές, καθώς η καθιστική διαμαρτυρία εναντίον διαδηλώσεων που έχουν επιτραπεί από τις Αρχές θεωρείται παράνομη. Διαπιστώθηκε μάλιστα αργότερα ότι οι Αρχές είχαν συγκεντρώσει στοιχεία από τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας πολλών συμμετεχόντων στην καθιστική διαμαρτυρία. Στο στόχαστρο των ερευνών βρέθηκαν λοιπόν ειρηνικοί διαδηλωτές, ακόμα και περίοικοι που δεν είχαν εμπλακεί στη διαμαρτυρία. Για «διαστρέβλωση των νομικών συνθηκών» και «στιγματισμό» έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου των Εβραίων στη Γερμανία Στέφαν Κράμερ, ο οποίος στηρίζει τις καθιστικές διαμαρτυρίες. Ίδια άποψη φέρεται να έχει και ο επικεφαλής του Κεντρικού Συμβουλίου των Μουσουλμάνων Αϊμάν Μαζιέκ.

Γενικευμένο κάλεσμα διαμαρτυρίας και αντίστασης

Τρεις βουλευτές τουρκικής καταγωγής του γερμανικού κοινοβουλίου, η Σεβίμ Νταγκντελέν από την Αριστερά, η Αϊντάν Οζογκιούζ των Σοσιαλδημοκρατών και ο Μεμέτ Κίλιτς από τους Πράσινους απηύθυναν κάλεσμα για δυναμική συμμετοχή των μεταναστών που ζουν στη Γερμανία στις φετινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Δρέσδη με αφορμή την 67η επέτειο του βομβαρδισμού της.

Η περιορισμένη μέχρι σήμερα συμμετοχή αλλοδαπών σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις αποδίδεται από τον πράσινο βουλευτή Κίλιτς στο περιοριστικό νομικό πλαίσιο για τους ξένους, το οποίο έχει επί μακρόν δυσχεράνει ή και απαγορεύσει την πολιτική τους δράση. Σε κάλεσμα διαμαρτυρίας απέναντι σε εξτρεμιστικά στοιχεία προχώρησαν όμως και πολλές καθολικές και ευαγγελικές επισκοπές υπογραμμίζοντας ότι υπό το βάρος των πρόσφατων αποκαλύψεων για τη δολοφονική δράση της νεοναζιστικής οργάνωσης ‘Εθνικοσοσιαλιστικό unterground’ (NSU) «είναι ιδιαίτερα σημαντικό όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι και πέρα από τα όρια της πόλης να στείλουν ένα σαφές μήνυμα ενάντια στη δεξιά τρομοκρατία και τις μισανθρωπικές αντιλήψεις».

Πέντε μέρες μετά την επέτειο του βομβαρδισμού, στις 18 Φεβρουαρίου, ένας σύνδεσμος εκπροσώπων της πολιτικής, των συνδικάτων και της εκκλησίας προγραμματίζει μία ακόμη διαδήλωση αντίστασης απέναντι στους ακροδεξιούς. Εάν οι τελευταίοι κάνουν τελικά την εμφάνισή τους, παραμένει αμφίβολο, καθώς οι διοργανωτές των ακροδεξιών διαδηλώσεων ματαίωσαν επίσημα τις προγραμματισμένες δράσεις τους.

Πολλοί ειδικοί σε θέματα ασφαλείας μιλούν τώρα για σημάδια παραίτησης και διαμάχης στους κόλπους των ακροδεξιών κύκλων, η οποία δείχνει να βρίσκεται σε θέση άμυνας μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τη δολοφονική δράση στοιχείων του χώρου. Αυτές οι αποκαλύψεις έχουν αναζωπυρώσει άλλωστε και τη συζήτηση για πιθανή απαγόρευση του ακροδεξιού Εθνικού Κόμματος της Γερμανίας (NPD).
Πηγή: Marcel Furstenau, Άρης Καλτιριμτζής